Piknikhangulatú Ponthatárváró Pont Ott Partit tartottak csütörtökön a Miskolci Egyetemen. Eközben csaknem százezer jelentkező sorsa dőlt el hazánkban és derült ki hol, melyik intézményben folytathatja tanulmányait. A várakozás feszültségét a fiatalok „karonfogva”, többek között koncertekkel, óriás társasjátékkal és egy pódiumbeszélgetéssel, a diploma értékéről, próbálták enyhíteni. Az eseményen együtt izgult a fiatalokkal dr. Alakszai Zoltán, megyénk kormánymegbízottja is.

Koraeste kezdődött meg a Pont Ott Party a Miskolci Egyetemen főépülete mellett felállított sátorban, ahol a felvételizők együtt izgulhattak társaikkal, hogy sikerült-e bekerülniük az intézmény képzéseire. Magyarország 11. legjobb egyeteme idén először ad helyet a ponthatárok éjszakájának, eddig a belvárosban volt hasonló ünnepség. A várakozás feszültségeit koncertekkel, óriás társasjátékkal, sörponggal és sportprogramokkal is enyhíthették a diákok, emellett az egyetem karait és tevékenységeit is megismerhették játékos formában.

A jelentkezők idén is SMS-ben kaptak közvetlen értesítést arról, hogy az általuk megjelölt mely képzésre kerültek be, ezzel egyidejűleg a felvi.hu oldalon is tájékozódhattak a ponthatárokról.

Az ELTE rekordot döntött, minden eddiginél többen, 11355 ember került be képzésre. A legmagasabb ponthatár itt a jogászképzésnél volt, 475 pont kellett az 500-ból a felvételhez – írja a 24.hu. A portál említést tesz arról is, hogy a Corvinuson is nagyon magasak voltak a ponthatárok, például 478 pont kellett, hogy valaki bekerüljön az angol nyelvű nemzetközi gazdálkodás alapképzésre. A nemzetközi tanulmányok szakhoz is 477 pont kellett. Idén az egyetem képzéseire 2059 hallgatót vettek fel.

A diákoknak Budapesten kívül az ország számos városában (így Debrecen, Eger, Győr, Pécs, Salgótarján és Szeged mellett Miskolcon is) ponthatárváró rendezvényeket tartottak. A helyi rendezvényen bemutatkoztak a Miskolci Egyetem karai és szervezeti egységei, továbbá a rendezvény főtámogatója, a miskolci Bosch két vállalata, valamint a miskolci Mathias Corvinus Collegium és a Magyar Honvédség.

A felvi.hu statisztikái szerint idén 99.192 diák jelentkezett az ősszel induló felsőoktatási képzésekre. A ponthatárok határozták meg, hogy a jelentkező az általa megjelölt melyik képzésre került be. Mindenki csak egy helyre nyerhetett felvételt, mégpedig az általa megjelölt jelentkezési helyek közül az első olyanra, amelynél a pontszáma elérte vagy meghaladta a megállapított ponthatárt.

Amíg a fiatalok a hivatalos ponthatárokra várakoztak, addig a nagyszínpadon pódiumbeszélgetésen vitatták meg a résztvevők, többek között a diploma értékét, a megyénkben élő fiatalok elhelyezkedési esélyeit, valamint hogy melyek azok a szektorok, ahol az egyetemi diploma elsődleges ma a magyar munkaerőpiacon. A beszélgetés résztvevői Prof. Dr. Horváth Zitát, a Miskolci Egyetem rektora, dr. Alakszai Zoltán Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kormánymegbízottja, Fükő László, a Pont Ott Parti fő támogatójának, a Robert Bosch Power Tool Kft.-nek ügyvezető igazgatója, az Universitas Miskolcinensis Alapítvány kurátora, valamint dr. Kiss-Kozma Georgina, az MCC Ifjúságkutató Intézetének kutatója.