A Tokaj-Hegyalja Egyetem és a Tokaji borvidéket alkotó 27 település vezetői együttműködésüket keret-megállapodásban rögzítették, Sárospatakon, a térség fejlesztése érdekében. Az eseményen Dr. Alakszai Zoltán Borsod-Abaúj-Zemplén megye kormánymegbízottja kiemelte, az egyetem és a fiatalok érdekében történő összefogás példaértékű megyei és országos szinten is.

Stumpf István, a Miniszterelnökség kormánybiztosa kiemelte, a rögzített dokumentum fontos célja a térség népességmegtartásának erősítése, valamint az ott élők boldogulását biztosító szőlő- és borkultúra fejlesztése. Ezek sikeréhez azonban szövetséget kell kötniük azokkal a településekkel, amelyek a világhírű borvidék örökségét őrzik és hordozzák. Úgy fogalmazott, azért kell együtt dolgozni, hogy közösen újítsák meg Tokaj-Hegyalját, és bebizonyítsák, mennyi lehetőség és érték található a térségben. Hangsúlyozta, ehhez most minden lehetőség adott.

A magas szintű tudásnak kitüntetett jelentősége lesz a következő évtizedekben, amelynek kiszélesítéséhez nemzetközi partnereket is keresnek. A a Tokaj-Hegyalja Egyetem (THE) akkor lesz sikeres, ha olyan innovációt tud előállítani, ami a világon egyedülálló, és erre minden esély megvan. Mint mondta, biztos benne, hogy az egyetem kurzusaival és intellektuális beruházásaival vonzóvá tudja magát tenni a fiatalok számára.

Dr. Bolvári-Takács Gábor, THE megbízott rektora az együttműködés aláírás előtt emlékeztetett rá, hogy intézményük egyszerre kíván lenni a térség elsődleges tudásbázisa, a borászati és turisztikai vállalkozások fejlődését szolgáló partner, valamint Tokaj-Hegyalja népességmegtartó képességének javítását elősegítő innovációs és szellemi műhely. Elmondta, tavaly decemberben felkereste az összes érintett település polgármesterét, és együtt tekintették át az általános kérdések mellett azt is, hogy melyek az adott falu vagy város olyan sajátosságai, amelyekre építkezni lehet. Mindenhol megtalálták az egyetem helyi megjelenésének formáját is. Lesz, ahol gyakorlati helyszínt hoznak létre a diákoknak, máshol pedig már bevált és új rendezvényekhez csatlakozik majd az intézmény – sorolta a rektor.

 

Dr. Alakszai Zoltán, Borsod-Abaúj-Zemplén megye kormánymegbízottja jelentős lépésnek nevezte, hogy a THE alapítói a térség polgármestereivel, valamint értelmiségével összefogva kezdték el a munkát. Kiemelte, Tokaj-Hegyalja fejlődése a múlt és a jövő összefonódásán alapszik. Tokaj-Hegyalja megújulása a fiatalokon is múlik, hangsúlyozta a kormánymegbízott. Szándékunk, hogy minden megtegyünk annak érdekében, hogy visszaadjuk a vidék vonzerejét, jelentette ki. Az egyetem naprakész tudással, világszínvonalú kutatásokkal kínál majd vonzó alternatívát a magyar fiataloknak. A borászatból, a turizmusból élők számára pedig szakmai támaszt nyújt majd ez az együttműködés. A térség gazdasági fejlődése sok ilyen apró szegmensből áll, ezek mindegyike hozzájárul az előrelépéshez, szögezte le . Dr. Alakszai Zoltán, Borsod-Abaúj-Zemplén megye kormánymegbízottja.

Aros János, Sárospatak polgármestere arról szólt, hogy kevés cél tudta eddig úgy összehozni a borvidék településeit, mint az egyetem ügye. A településvezetőkkel karöltve együtt tettek hitet az ország legfiatalabb felsőoktatási intézményének támogatása és a közös munka mellett.

Dr. Koncz Zsófia országgyűlési képviselő kifejtette, hogy a mindenki által jól látható gazdasági és infrastrukturális fejlesztések mellett a szellemi központ létrehozása is nagyon fontos a térségben. Hangsúlyozta, biztos benne, hogy ebben az együttműködésben mindenki megtalálja majd a maga szerepét.

Dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő kijelentette, Tokaj-Hegyalja történelmében mindig akkor történtek világraszóló dolgok, amikor a szereplők összefogtak és így végzetesnek tűnő helyzetekből is kihúzták a borvidéket.