Miniszteri elismerésben és 10 millió forint támogatásban részesült Olaszliszka, Sajógalgóc és Szegilong települések közfoglalkoztatási programja. A Start Plusz 2021 díjátadón dr. Alakszai Zoltán kormánymegbízott, a Belügyminisztérium képviseletében pedig Varga Péter ezredes értékelte a települések közfoglalkoztatás terén elért eredményeit.

A közfoglalkoztatás során előállított termékek és megtermelt javak a társadalom fontos értékei, ezt bizonyítja Olaszliszka, Sajógalgóc és Szegilong települések programjai is. Mindhárom település munkáját most oklevéllel és pénzbeli támogatással is értékelték.


Olaszliszka település önkormányzata a közfoglalkoztatási programnak köszönhetően állattartással, szántóföldi és fóliás növénytermesztéssel, szőlő- és bodzaműveléssel, gombatermesztéssel foglalkozik. Helyi sajátosságra épülő programjukban vízelvezető árokelemeket, betonoszlopokat és térkövet gyártanak. A megyénkben élők már megismerhették a megtermelt zöldségekből készített savanyúságaikat is.


Sajógalgóc község „védjegye” a fafaragás, melyet az értékteremtés mellett hagyományőrzési és oktatási céllal is meghonosítottak a településen. A Vadászati Világkiállítás népszerűsítésre a műhely készítette azt a mintegy 3500 db egyedi madárodút és 350 db madáretetőt, mely az ország különböző pontjain helyeztek ki.


Szegilong település még 2012-ben indította start mezőgazdasági programját, amelynek folyamatos fejlesztésével egy manufakturális tésztaüzem kialakításáig jutottak. 2015 tavaszán sertéstelepet alakítottak ki, amelyhez feldolgozóüzem is kapcsolódik, így egy teljes termelési lánc jött létre a közfoglalkoztatási programnak köszönhetően.


Varga Péter ezredes, a Belügyminisztérium Közfoglalkoztatási és Vízügyi Helyettes Államtitkárságának szakmai főtanácsadója az eseményen felolvasta Pintér Sándor belügyminiszter elismerő gondolatait és rámutatott arra, milyen nagy utat tett meg a tíz évvel ezelőtt elindított közfoglalkoztatási program. Hatásai, eredményei már az elsődleges munkaerőpiacon is tapasztalhatóak, hangsúlyozta a főtanácsadó.


Dr. Alakszai Zoltán kormánymegbízott köszöntőjében kiemelte a díjátadó fontosságát, mely ráirányítja a figyelmet a megyei sikerekre és eredményekre. „Szegilong tésztaüzeme, Sajógalgóc fafaragásai országszerte ismertek, ahogy Olaszliszka savanyított termékeit is megkedvelte már a piac. Mindenki számára nyilvánvaló, hogy ezek a települések a közfoglalkoztatási programnak köszönhetően felfedezték saját erőforrásaikat és megtalálták egyéni karakterüket. Amit elértek, arra méltán lehetnek büszkék! Ezért mai napon belügyminiszter úrnak köszönhetően ezek a programok, ezek a települések, és a mögöttük álló emberek teljesítményei díjban részesülnek. Mivel jó példával járnak elől, támogatjuk őket abban, hogy folytassák a munkát, ezért 10 millió forint támogatást kapnak jövőbeli terveik megvalósításához”