A kormány egy héttel, december 5-ig meghosszabbította az oltási akcióhetet, így ezen a héten is előzetes regisztráció, illetve időpontfoglalás nélkül várják az oltakozókat, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében hat helyen.

A november 22-én kezdődött oltási akcióhét sikerét követően ezen a héten is várják a kórházi oltóhelyek azokat, akik a koronavírus elleni vakcina első, második vagy a harmadik dózisát szeretnék megkapni. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében Miskolcon, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház oltópontjain, illetve Ózdon, Kazincbarcikán, Edelényben és Sátoraljaújhelyen szintén a kórházakban várják az oltásra érkezőket. Emellett Tiszaújvárosban a Teleki Blanka utcai szakrendelőben is fel lehet venni az oltást.

Az oltatlanok előzetes regisztráció nélkül is érkezhetnek az oltópontra, ez esetben regisztrációjukat a helyszínen végzik el. Aki már korábban regisztrált, javasoljuk, hogy az eeszt.gov.hu oldalon keresztül foglaljon időpontot, így elkerülheti az esetleges várakozást. Első és második körös, valamint a megerősítő harmadik oltásra továbbra is ötféle vakcina áll a rendelkezésre: Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen és Sinopharm.

Nagyban meggyorsítja az oltást, ha az oltakozók magukkal hozzák kinyomtatva, kitöltve és aláírva a regisztrációs lapot és a hozzájáruló nyilatkozatot (utóbbi 3. oltás esetén is kell), amelyek az oltási akcióhéten elérhető oltóhelyek teljes listájával együtt megtalálhatók a koronavirus.gov.hu oldalon.

További információk az oltási akcióhétről: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/minden-fontos-az-oltasi-akciohetrol-0

A delta variáns rendkívül agresszíven fertőz és most már felütötte a fejét az omikron is, ezért nagyon fontos, hogy minél többen kapják meg a vakcinát. A beoltottak kevesebb mint 1 százaléka betegszik meg és a betegség lefolyása az oltottaknál általában jóval enyhébb. A megerősítő harmadik oltás is mindenkinek ajánlott, aki 4 hónapnál régebben kapta meg az előző adagot; ez ismét jelentősen megemeli a védettséget.