A megyéből harmadikként, országosan a századik intézményként csatlakozott a Honvéd Kadét Programhoz a Gál Ferenc Egyetem békési középfokú oktatási intézménye. Az együttműködési megállapodást ünnepélyes keretek között az egyetem békéscsabai campusán írták alá pénteken. A csatlakozást igazoló dísztanúsítványt és emléktáblát Szabó István honvédelmi államtitkár adta át Moldován-Garas Helga igazgatónak.

Kadétnak lenni büszkeség, remény és hit. A formaruha az összetartozást, a bajtársiasságot szimbolizálja. Az egyenruhát nem hordjuk, hanem viseljük és viselete biztonságot ad. Megszemélyesíti a tenni akaró, cselekvő embert. Jó érzés volt belépni a terembe és a formaruhás fiatalurakat látni, hiszen jómagam is 36 esztendővel ezelőtt léptem át a szegedi Damjanich János Honvéd Gimnázium és Katonai Kollégium küszöbét – indította köszöntőjét egy személyes emlék felvillantásával Takács Árpád. Örömünnep a mai, hiszen Békés megyéből immáron a harmadik középfokú oktatási intézmény csatlakozik a tárca emelt szintű honvédelmi nevelési programjához, a Honvéd Kadét Programhoz. Azért is örömteli ez, mert értékválságban szenvedő, mi több értékvesztett világunkban különösen igazak a nagy székely mesemondó, Benedek Elek szavai: „Ne félj, ne szégyelld szeretni a hazát. Ma a világpolgárság a divat, de te ne hódolj a divatnak. Inkább légy vad magyar, mint szelíd hazafi. Mennél jobban szaporodnak a szelíd hazafiak, annál inkább szükség lesz a vad magyarokra.” – hangsúlyozta a kormánymegbízott.

A biztonság érték és termék, aminek ára van. Ma Magyarország független, szabad és Európa talán legbiztonságosabb országa, de azt látni kell, hogy ezek egyike sem terem magától, és ezek egyike sem őrizhető meg a hazaszeretet és áldozatvállalás nélkül. Ma a Kárpát-medencében épülő, megújuló templomok a keresztény Európa fehérre meszelt védőbástyái, de azt tudni kell, hogy amelyik ország nem képes megvédeni magát, nem tudja szavatolni a határai, állampolgárai és kultúrája biztonságát, identitását, az nem ország többé. A tömeges illegális bevándorlás megfékezése ugyanis nem álprobléma és nem lejárt lemez, hanem a jelen és jövendő feladata. Értékek és civilizációk, kultúrák kíméletlen harca zajlik, a tét pedig jelentős: a megmaradásunk, a megmaradásunk magyarként a Kárpát-medencében – nyomatékosította Takács Árpád.

Az utóbbi évtizedben ugyanis jelentősen változott a geopolitikai helyzet és más tartalmat nyert a veszélyhelyzet, új értelmet a biztonság fogalma. Ezzel egyidejűleg felértékelődött a (hon)védelem és a védekezési képesség biztosítása is. Felismerte ezt Magyarország Kormánya is, e célt szolgálja az elmúlt 25 esztendő legnagyobb, legkomplexebb, legátfogóbb honvédelmi programja, a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program – tette hozzá a kormánymegbízott.

Mérföldkő a mai nap a Honvéd Kadét Program, illetve a Gál Ferenc Egyetem, Technikum, Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium életében is. A program életében azért, mert a századik intézmény csatlakozik, az intézménynek pedig a most aláírt megállapodás keretet biztosít a további együttműködéshez – hangsúlyozta Szabó István. A Honvéd Kadét Program 2017-es elindításakor országosan 55 intézmény csatlakozott a szaktárca által életre hívott emelt szintű honvédelmi nevelési programhoz. Az elmúlt öt esztendőben majdnem megduplázódott a programban résztvevő oktatási intézmények száma. Az öt évvel ezelőtti 1800 diák helyett ma már több mint 4600 tanuló vesz részt a programban, tehát több mint két és félszeresére emelkedett a létszám. Beérett az elvégzett munka gyümölcse, a Honvéd Kadét Program sikeres és továbbra is mindent megteszünk annak érdekében, hogy szakmailag is tovább fejlődjön – fogalmazott a Honvédelmi Minisztérium honvédelmi államtitkára.

A Szeged-Csanádi Egyházmegye számára megtiszteltetés, hogy részt vehetünk a honvédelmi tárca által alapított Honvéd Kadét Programban. A keresztény egyház számára ugyanis mindig fontos érték a hazaszeretet, a nemzet, a család és a szabadság – tudatta dr. Kiss-Rigó László, aki beszédében Szent László lovagkirályra és Balassi Bálint költészetére is utalt. A fegyelem, az önfegyelem és az állóképesség szempontjából is elengedhetetlen a fiatalok képzése, a honvédség a társadalmat szolgálja – tette hozzá a megyéspüspök.

Minden cselekedet, ami a hazát kiiktatni, a nemzetet eliminálni akarja mélyen emberellenes és gonosz. A hazának, a szülőföldnek, a családnak és a nemzetnek nincs alternatívája, ezeket védeni kell, mindenáron – hívta fel a figyelmet dr. Kozma Gábor. A békési technikum ma a hazától kapja a megerősítést a haza szolgálatára. Öröm és felelősség, hogy részesei lehetünk a Honvéd Kadét Programnak. Büszkék vagyunk arra, hogy a Gál Ferenc Egyetem, Technikum, Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium rendészeti szakos diákjai nyerték tavaly a haditorna verseny megyei döntőjét és így ők képviselik Békés megyét a nemzeti viadalon – húzta alá a Gál Ferenc Egyetem rektora.

Az együttműködési megállapodást a Gál Ferenc Egyetem, Technikum, Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium képviseletében Moldován-Garas Helga igazgató és a 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred parancsnoka, Polyák András ezredes látta el kézjegyével. Békés megyéből a Gál Ferenc Egyetem, Technikum, Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium mellett a battonyai Mikes Kelemen Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium, Általános Iskola és Óvoda, illetve a mezőkovácsházai Hunyadi János Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium vesz részt a Honvéd Kadét Programban.