A Baranya Megyei Kormányhivatal tízezredik ügyfelét fogadta a Kormányzati Integrált Ügyfélszolgálati Irodában, 2011. szeptember 15-én. Rónai Klára ötödéves joghallgató ügyfélkaput regisztrált, és először járt a Pécs, Nagy Lajos u. 3. szám alatt található Kormányablakban. Az elégedett ügyfelet dr. Hargitai János kormánymegbízott köszöntötte. Jelképes ajándékként átadta részére az Új Alaptörvény díszpéldányát.

A Kormányablakok 2011. január 1. óta mintegy 30 ügytípusban fogadják az ügyfeleket, e-ügysegédi szolgáltatást nyújtanak, valamint általános közigazgatási tájékoztatást adnak az érdeklődőknek. Jellemző, hogy az állampolgárok egyszerre nem csak egy típusú ügyet intéznek a Kormányablakokban. Ez jól jelzi az egyablakos ügyintézés további alakítására, fejlesztésére vonatkozó ügyféli igényeket.

A Kormányablakok ügyfélbarát és egyedülállónak számító, 8.00-20.00-ig tartó ügyfélfogadási időben várják az állampolgárokat. A tapasztalatok szerint az ügyfelek egyre inkább élnek annak lehetőségével, hogy ügyeiket munkaidőn túl, a 17.00- 19.00 óra közötti időszakban intézhetik.

Az országos adatokkal megegyezően, a Baranya megyei Kormányablakot is elsősorban családtámogatási ügyekben (gyermekgondozási segély, anyasági támogatás, családi pótlék igénylése), ügyfélkapu létesítése, valamint az utazási költségtérítés iránti kérelmek miatt keresik fel az állampolgárok.

Az ügyfélszolgálatokat azért állították fel, hogy valamennyi ügyfél problémáját egy helyen kezelni tudják. Szemléletbeli változást jelent, hogy elsődleges cél az udvarias ügyfélkiszolgálás is.

Az ügyintézők magas szintű szakmai felkészültséggel, széleskörű ismeretanyaggal és az internetes támogatással igyekeznek minden ügyfél számára megadni a segítséget. Még a hatáskörükbe kifejezetten nem tartozó kérdések tekintetében is tájékoztatást adnak. Az ügyfelektől kapott visszajelzések szerint a Kormányablakok megítélése kedvező.

Az ügyfélszolgálatokról részletes információk elérhetők a www.kormanyablak.hu honlapon, továbbá a helyi tarifával hívható 1818-as Kormányzati Ügyfélvonalon.