Dr. Kállai Ernő, a Nemzeti és Etnikai Jogok Országgyűlési Biztosa Baranya megyébe érkezett, 2011. február 22-én. Az itt élő kisebbségi, nemzetiségi közösségek helyzetéről szóló megbeszélésnek Hivatalunk biztosított helyszínt. Az országgyűlési biztos sajtótájékoztatóján hangsúlyozta a kulturális autonómia megőrzésének fontosságát. Az előadása után fórumot tartott, munkatársai pedig felvették a panaszokat. A vendégek ellátogattak a megye nemzetiségi oktatási intézményeibe is.

Dr. Kállai Ernő és munkatársai mellett a Kormányhivatal Főigazgatója, Igazgatója, a Törvényességi Ellenőrzési és Felügyeleti Főosztály munkatársai, valamint a Baranya Megyei Közgyűlés Hivatalának kisebbségi referensei vettek részt a megbeszélésen.  Dr. Bércesi Ferenc, főigazgató általános tájékoztatást adott a kisebbségek helyzetéről a megyében, a kormányhivatal kisebbségi ökormányzatokkal való kapcsolatáról, a kisebbségi önkormányzatok működéséről, a törvényességi ellenőrzés tapasztalatairól. Ezt követően a kormányhivatal kisebbségi referense tartott beszámolót a települési kisebbségi önkormányzatok helyzetéről. Majd a Baranya Megyei Közgyűlés és a területi kisebbségi önkormányzatok együttműködését ismertetették.

A megbeszélést követően szervezett rövid sajtótájékoztató után Dr. Kállai Ernő kisebbségi fórumot tartott a megyei kisebbségi elnökök számára. A kisebbségi törvény kiemelt rendelkezéseit ismertető előadásában hangsúlyozta a kisebbségi intézmények jelentőségét a kulturális autonómia megőrzése területén. E célban jelölte meg a kisebbségi önkormányzatok legfőbb rendeltetését. Az előadás után a jelenlevők közérdekű javaslatokat ismertettek, kérdéseket tettek fel a kisebbségi aktualitásokkal összefüggésben. Egyebek között a kedvezményes mandátum, a regisztráció, a népszámlálás, a közcélú munkavégzés és a központi támogatás tárgyában. 

A fórummal egy időben az ombudsman munkatársai panaszfelvételt tartottak. E programokkal párhuzamosan a megye több nemzetiségi oktatási intézményébe látogattak el, illetve több településen tartottak panaszfelvételt.

Kapcsolódó link: