A kevés, de a növények fejlődéséhez rendkívül hasznos csapadék hatására növekedésnek indultak a kultúrák. A csapadék és a szokatlanul meleg, száraz szeptemberi hőmérséklet azonban kedvezett a gyomnövényeknek is. Az őszi káposztarepce és a kalászosok védelméhez jelentetett meg előrejelzést a Baranya Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága.

Őszi káposztarepce

A kultúra a szeptember második dekádjában, majd az azt követő október elején hullott 38 mm csapadék hatására látványos növekedésnek indult. A 2-3 valódi leveles fenológiai állapotban lévő repcén a repcedarázs (Athalia rosae) álhernyója gazdasági kártételt csak azokon a táblákon tud okozni, ahol az imágó, a rajzása időszakában, vagyis szeptember 20-28 között, a repce a levélfejlődés fenológiájában volt. Ugyanis a kártevő csak a növény leveleire képes helyezni a tojásait.

Az egyenetlenül kelt állományok 7-8 leveles növényein megfigyelhetjük a káposztalepke (Pieris brassicae) szabálytalan alakú rágását is, ez azonban a gazdasági kártételt nem haladja meg.

A repcebolha (Psylliodes chrysocephala) sem jelent már veszélyt, „kinőtt a kártevő foga alól” a repce. A szikleveleken találkozhatunk kisebb mértékű bolhakártétellel.

Káposzta levéltetű (Brevicoryne brassicae) egyedeket is láthatunk a repce levelek fonáki részén, ellene nem szükséges védekezni. A kártétel mértéke 20 % alatti.

A kevés, de a repce fejlődéséhez rendkívül hasznos csapadék hatására a gyomkonkurencia is erőre kapott. A búza árvakeléseket ott, ahol a repce nem rendelkezik elég gyomelnyomó képességgel indokolt ősszel gyomirtani.

A szokatlanul meleg, száraz szeptemberi hőmérséklet kedvezett a T4-es életformájú nyár utói gyomnövényeknek. Nem volt ritka az olyan tábla ahol, a szőrös disznóparéj és a fehér libatop megelőzte a repcében honos T1 gyomnövények (pásztortáska, piros árvacsalán, tyúkhúr, veronika-fajok) csírázását.

A fent említett nyári egyéves gyomok 4 leveles fenológiai állapotban kényszervirágzásba kezdtek. Hajtás és gyökértömegük azonban olyan alacsony, hogy tápanyag és víz konkurenciájuk kevésbé veszélyes a kultúrnövényre nézve, így rábízhatók a téli fagyokra.

Őszi kalászosok

A szeptember második dekádjában elvetett őszi árpák „kibújtak” erre az időszakra a talajból.

Veszélyt jelenthetnek a kalászosokra az idei évben még a vírusokat terjesztő levéltetű fajok. (Gabona-levéltetű-Macrosiphum avenae, Cseresznye-levéltetű-Rhopalosiphum padi) November elejéig figyelemmel kell kísérni esetleges károsításukat, heti 2-3 alkalommal.Gazdasági kártételt jelent, ha a károsításuk a 20 %-ot meghaladja.

Készítette:
Dr. Dobszai-Tóth Veronika
Pólya Márton
Bosnyákné Egri Helga

A fotókat készítette: Bosnyákné Egri Helga

Az oldal eredeti tartalma, illetve oldal bármilyen alkotóeleme (szöveg, kép, hang, videó, animáció stb.) csak a Baranya Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának előzetes, írásbeli engedélyével használható fel. A másodközlésnek meg kell felelnie a vonatkozó hatályos jogszabályoknak.