Ahogy arra a Baranya Megyei Kormányhivatal korábban is felhívta a figyelmet, a nyári időszakra tervezett erdei kirándulások, túrázások során sem javasolt, hogy a Mecsekben található források vizével hűsítsük magunkat, oltsuk szomjunkat, hiszen ezek minősége folyamatosan változik. A közelgő orfűi fesztivál vendégeit szintén arra figyelmezteti a népegészségügyi hatóság, hogy inkább ne igyanak a környékbeli forrásokból.

A turisták által leglátogatottabb Baranya megyei források vizéből a Baranya Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya rendszeresen vesz mintát. A szakemberek 31 forrás vizét mintázzák Pécs környezetében, a Mecsekben. Legutóbb – a közelgő, várhatóan több ezer látogatót vonzó Fishing on Orfű fesztivál miatt – kifejezetten az Orfű környékén található források vizét vizsgálták. A legfrissebb eredmények azt mutatják, hogy a most ellenőrzött forrásvizekben az egészségre veszélyes baktériumok száma a határérték többszöröse, ezért az orfűi források jelentős része fogyasztásra nem alkalmas.

– A népegészségügyi hatóság vizsgálatainak eredményét azért is érdemes komolyan venni, mert korábban már előfordultak olyan megbetegedések az orfűi fesztiválozók körében, amelyeket a fesztivál terültén kívül található, nem megfelelő minőségű forrásvíz fogyasztása okozott – hangsúlyozta a megyei tisztifőorvos. Pinczkerné dr. Kassay Veronika emlékeztetett arra is, hogy a vízminőség – a természeti környezet, a csapadékmennyiség, illetve a közelben esetleg megjelenő egyéb szennyező anyagok miatt – folyamatosan változó, ezért még azoknak a forrásoknak a vizéből sem érdemes inni, amelyek a vizsgálat pillanatában éppen megfelelőek voltak. Hozzátette: Pécs környékén ráadásul több olyan forrás is van, amelyben az egészségre különösen ártalmas anyagok találhatók, pl. a csecsemők, kisgyermekek számára nagyon veszélyes nitrát.

A források vizének vizsgálati eredményeit a népegészségügyi hatóság tartja nyilván, de az adatok, illetve a korábbi tájékoztatások a kormányhivatal honlapján is megtalálhatók.