Március 16-tól várhatóan a kormányablakoknál is be lehet majd nyújtani az egyszerűsített honosítási kérelmeket. Ez tovább gyorsítja a kérelmek befogadását és elbírálását. Jelenleg folyik az integrált ügyfélszolgálaton folyó kollégák képzése az új ügykörre. A kérelmeket eddig a 2200 magyar anyakönyvi hivatalban, több mint kilencven külképviseleten, valamint a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal megyeszékhelyeken lévő ügyfélszolgálati irodáiban lehetett beadni.

A 2011. január 3-ától kezdeményezhető egyszerűsített honosítási eljárás keretében magyar állampolgárságot igényelhet az, akinek felmenője magyar állampolgár volt, vagy valószínűsíti magyarországi származását és igazolja magyar nyelvtudását, feltéve, hogy a magyar jog szerint büntetlen előéletű és büntetőeljárás nincs ellene folyamatban, továbbá, hogy honosítása nem sérti Magyarország köz- és nemzetbiztonságát.

Kormányablakok munkanapokon 8-20 óráig állnak az ügyfelek rendelkezésre. A pécsi Kormányablak a Nagy Lajos király útja 3. szám alatt található.

Kapcsolódó link: