A fűtési időszak beköszöntével a légszennyezettséghez a lakosság is hozzájárul a szilárdtüzelés során kibocsátott füsttel, ezért különösen fontos, hogy környezettudatosan válasszuk ki a helyes fűtési módot.

A helyes fűtés megválasztásával csökkenthetjük az egészségtelen légszennyező anyagok kibocsátását, valamint tágabb értelemben, saját környezetünkben is tehetünk a globális felmelegedés ellen.

A lakosság körében egyre inkább terjed a szilárdtüzelés a gáztüzelés rovására, ezáltal számottevően nő a környezeti levegőbe jutó légszennyező anyagok mennyisége. Ez szükségessé teszi, hogy a szilárd tüzeléssel történő fűtés során fokozottan betartsák a vonatkozó követelményeket és jogszabályi előírásokat.

A tüzelésre vonatkozó ismeretek hozzáférhetősége, elsajátítása lehetővé teszi, hogy a lakosság egyedi módon, saját lehetőségeit figyelembe véve választhassa ki a megfelelő fűtési módot. Fatüzelés esetén a száraz keményfa eltüzelése elősegíti a fűtés gazdaságosabbá tételét.

Sajnos a lakosság körében gyakran előfordul a hulladékok eltüzelése. Amellett, hogy a hulladékkal történő fűtés bírságolási eljárást von maga után, rendkívüli mértékben szennyezi egészségre káros anyagokkal a környezeti levegőt.

A Hermann Ottó Intézet részletes, jól áttekinthető kiadványaiban mutatja be a lakossági fűtés által okozott környezetterhelést, a helytelen fűtéssel okozott egészségkárosodást, hasznos ismeretek átadásával segíti elő a tüzelőberendezések kiválasztását, a gazdaságos fűtési mód használatát. Az alábbi kiadványokat javasoljuk áttekintésre:

A kisméretű szálló por egészségügyi hatása
Fűts okosan
Fűts felelősen
Környezetbarát fatüzelés

A helyes fűtési mód alkalmazásával tegyünk meg mindent a környezetünk tisztaságának megőrzésért.
Ha kérdése merül fel, akkor bizalommal keresse fel hatóságunk ügyfélszolgálatát.


BÁCS-KISKUN MEGYEI KORMÁNYHIVATAL
KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FŐOSZTÁLY
ELÉRHETŐSÉGEI
6000 KECSKEMÉT, BAJCSY-ZSILINSZKY KRT. 2.
Ügyfélszolgálati telefonszám:
76/795-860
Központi telefonszám:
76/795-870
Ügyfélfogadási idő:
Hétfő-Péntek: 8:30-11:30