A fenti témában Dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott asszonnyal készített Zalai Hírlap interjút az alábbiakban olvashatják.

A családvédelmi akcióterv július 1-jei indulása óta már 500 kérelmet nyújtottak be a Zala Megyei Kormányhivatalba. A hét pont közül jelenleg egyértelműen a babaváró támogatás a legnépszerűbb, melynek egyik első folyósítására megyénkben került sor.

Minderről dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott beszélt, hangsúlyozva: a családvédelmi akciótervvel kapcsolatos ügyintézést a kormányablakok és a kormányhivatal illetékes osztályai végzik.

– A program bevezetése zökkenőmentesen indult, az igénylők tapasztalataink szerint felkészülten érkeznek a hivatalokba. A gyors és szakszerű ügyintézést az ügyfélhívó oszlopok indítóképernyőjére felkerült új, „családvédelmi akcióterv” elnevezésű sorszámhúzó menügomb segíti, amelyet az első héten országosan több mint 5500 alkalommal nyomtak meg az érdeklődők, míg a 24 órában ingyenesen hívható 1818-as kormányzati ügyfélvonalra öt nap alatt több mint háromezer hívás futott be. A szükséges igazolások országszerte 302 kormányablakban és 11 kormányablak-buszban igényelhetők, Zalában kilenc kormányablakban és egy, a településeket menetrendszerűen látogató kormányablak-buszban várjuk az ügyfeleket – fogalmazott dr. Sifter Rózsa.

– A 7 pontos akcióterv legnépszerűbb eleme a babaváró támogatás, vannak családok, akik már meg is kapták a 10 millió forintos kedvezményes, szabadon felhasználható hitelt – fogalmazott a kormánymegbízott.

Zalában az eddig beérkezett 500 igényből 353 vonatkozott a babaváró támogatásra, 64 a falusi csok-ra, míg 83 esetben egyéb, csok-kal kapcsolatos beadvánnyal érkeztek az ügyfelek. Ami pedig a területi megoszlást illeti: a zalaegerszegi ügyfélszolgálaton összesen 286 igényt adtak be, a nagykanizsain 91-et, a keszthelyin pedig 108-at.

– A bürokráciacsökkentés jegyében az igénylésekhez minimális mennyiségű dokumentum kell, melyek nagy része (személyi igazolvány, lakcím- és adókártya) már eleve az ügyfelek rendelkezésére áll, a továbbiakat, így például a több esetben is szükséges TB-igazolást a kormányablakokban vagy a járási hivatalokban illetékmentesen szerezhetik be az érintettek, akik ezeken a helyeken minden szükséges információt megkapnak. Érvényesül tehát az úgynevezett nyilatkozati elv, ami azt jelenti, hogy nem kell „súlyos paksamétákkal” érkezni a hivatalokba és bankokba, a kért adatokról elegendő nyilatkozni, amit az illetékesek ellenőriznek majd – hívja fel a figyelmet a kormánymegbízott.

A babaváró támogatást 2022. december 31-ig lehet igényelni, ehhez, amennyiben már úton van a baba, a fent felsoroltakon kívül mindössze a várandósgondozási kiskönyvet kell bemutatni. A kölcsönkérelmet a hitelintézetekhez kell benyújtani, amit 10 napon belül bírálnak el. Dr. Sifter Rózsa kiemelte: három gyermek esetén a 10 milliós kölcsön teljes összegét elengedi az állam, két gyermeknél pedig a hitelnek csak a 70 százalékát kell visszafizetni. A törlesztőrészlet legfeljebb havi 50 ezer forint lehet.

– Az otthonteremtési program kibővítése nyomán már használt lakás vásárlására is igénybe vehető a csok-hoz kapcsolható kölcsön, ennek összege két gyermek esetén 10, három gyermeknél pedig 15 millió forint lehet, amit kedvezményes, legfeljebb 3 százalékos kamat terhel. Az igénylést erre a támogatásra július 1-jétől a hitelintézeteknél lehet benyújtani – szól az akcióterv következő eleméről dr. Sifter Rózsa, majd hozzátette: változott a nagycsaládosok jelzáloghitelének összege is. Két gyermek érkezése esetén 1 millió forintot, három gyermeknél 4 milliót, minden további gyerekre pedig 1-1 milliót ír jóvá az állam a fennálló jelzáloghitelekből. A kérelmeket a kormányablakokban és az illetékes járási hivataloknál lehet benyújtani, ugyancsak július 1-jétől.

Elindult a nagycsaládosok autóvásárlási programja is – egy legalább hétszemélyes kocsi vásárlásához vagy lízingeléséhez 2,5 millió forint vissza nem térítendő támogatás jár, melynek igénylésekor a nagycsaládosoknak nem kell eljárási illetéket fizetni, tehát a kérelem benyújtása ingyenes. A támogatás postai úton a Magyar Államkincstár Központ Családtámogatási Főosztályának címezve, vagy elektronikus úton igényelhető, de a kérelmet személyesen a kormányablakokban is be lehet nyújtani.

- A családtámogatási rendszer lényeges eleme, hogy az anyáknak megkönnyítsék a szülés utáni munkába állást, ezért a kormány kiemelten támogatja az új bölcsődei férőhelyek létrehozását – folytatja a kormánymegbízott. – Ennek keretében július 1-jétől 95 milliárd forintra pályázhatnak megyei, helyi és nemzetiségi önkormányzatok, egyházi és civil szervezetek, közalapítványok és nonprofit társaságok. Hagyományos, családi és mini bölcsődei férőhelyek kialakítását egyaránt támogatják. Három év alatt 21 ezer új férőhely létrehozását tűzte célul a kormány, így a most meglévő 50 ezer hely 70 ezerre bővül.

Dr. Sifter Rózsa szólt az akcióterv két további, 2020. január 1-jétől bevezetendő eleméről is: azok a nők, akik négy gyermeket szültek, életük végéig mentesülnek az szja fizetése alól, továbbá jövő évtől, ha a szülők úgy döntenek, a nagyszülők maradhatnak gyeden helyettük. A támogatások részletei és az igénylés feltételei, valamint az igénylőlapok elérhetőek a kormányhivatal.hu és a csalad.hu oldalon.

A kormánymegbízott kiemelte: a családtámogatások folyamatos bővülését a 2010 óta elért gazdasági teljesítmény teszi lehetővé. A 7 pontos családvédelmi akcióterv keretében a két lépcsőben, 2019-ben és 2020-ban bevezetendő intézkedések célja a gyermekvállalás minden eddiginél nagyobb mértékű ösztönzése, a fiatalok életkezdésének, otthonteremtésének támogatása, a nagycsaládosok erőfeszítéseinek elismerése, a család és a munka közötti egyensúly megteremtése, valamint a kistelepülések megerősítése, modernizálása. Dr. Sifter Rózsa hozzátette: míg 2010-ben a családtámogatások 76 százaléka alanyi jogon járt és csak 24 százalékuk volt munkához kötve, mostanra a mindössze 3,6 százalékos munkanélküliségi ráta lehetővé tette, hogy a munkaalapú támogatások kerüljenek túlsúlyba. Ennek megfelelően a 2020-as költségvetés fókuszában is a családok támogatása áll: a rendelkezésre álló összeg meghaladja a 2200 milliárdot, ami a tíz évvel korábbi 960 milliárd forintnak több mint a duplája. Az unió tagállamai közül, jegyezte meg a kormánymegbízott, Magyarországon a legnagyobb a családtámogatások mértéke.