2011. december 1-én tartotta soros ülését a Zala Megyei Államigazgatási Kollégium. A zalai MÁK a kormánymegbízott véleményező, összehangolást elősegítő testülete, amely a kormány több ágazatot érintő döntéseinek végrehajtásával, a közigazgatás korszerűsítésére vonatkozó javaslatok kidolgozásával és számos más, a területi államigazgatási szervek működésének összehangolását jelentő feladatot lát el.

Dr. Sifter Rózsa főigazgató megnyitójában emlékeztetett arra, hogy az elmúlt évtizedekben többször próbálkozott az állam a közigazgatás átalakításával, átfogó sikert azonban nem ért el, mivel nem volt meg a kellő erő ahhoz, hogy az alapokhoz is hozzányúljanak. A mostani reform szakítani szeretne az eddigi sikertelen hagyományokkal, a közjó érdekében egy hatékony és ügyfélbarát közigazgatás megteremtése a cél. A hatékonyabb középszint létrehozása az elsőrendű feladat, a megyék felhalmozódott adósságának kezelésével együtt.

Rigó Csaba kormánymegbízott szintén a megyei konszolidáció és feladatátadás folyamatát vázolta, továbbá röviden tájékozatta a kollégium tagjait a közelmúlt eseményeiről, elmondta, hogy a megyei önkormányzatok konszolidációjának tervszerű előkészítése jelenleg is zajlik. A kormányablakok túl vannak a tizenhatezredik sikeres ügyintézésen, az általuk elintézhető ügykörök száma folyamatosan bővül.

Rigó Csaba tájékoztatta a jelenlévőket, hogy a folyamat elején intézményi biztos – Héder Miklós, a koordinációs és szervezési főosztály vezetője – készíti elő a megyei intézményfenntartó központ kialakítását (MIK), amely az egészségügyi intézmények kivételével az összes átvett intézmény fenntartásáért lesz felelős a jövőben.

Balaicz Zoltán alpolgármester, Dr. Pál Attila a megyei közgyűlés alelnöke, Rigó Csaba kormánymegbízott, Dr. Sifter Rózsa főigazgató, Dr. Rumi Kriszta igazgató

Könczöl Csaba ügyfélszolgálati osztályvezető a két zalai kormányablak elmúlt időszakának eredményeit taglalta, Englert Tamás, az Informatikai Főosztály vezetője az informatikai együttműködés lehetőségeiről beszélt. Dr. Árok Krisztina, a kormányhivatal Egészségbiztosítási Pénztári Szakigazgatási Szervének igazgatója és Borsos József, Munkaügyi Központ Vezető az irányításuk alatt álló szervek működését vázolták. A jelenlévők egyhangúlag elfogadták a beszámolókat.

Az ülést dr. Sifter Rózsa főigazgató zárta, aki megköszönte a kollégium tagjainak részvételét és jó munkát kívánt az elkövetkező hetekre, a közelgő ünnepekre tekintettel pedig Békés Karácsonyt és Boldog Új Évet.