A világban zajló események és a megváltozott biztonsági környezet megkívánja, hogy minden nemzet prioritásként kezelje saját állampolgárainak védelmét – mondta Dr. Sifter Rózsa a keszthelyi toborzóiroda szombat délelőtti átadásakor. A kormánymegbízott hozzátette: kiemelt fontosságú a honvédelem megerősítése, az önkéntes területvédelmi tartalékos rendszer kiépítése, ami az ország, a magyar emberek érdeke, és szükséges ahhoz, hogy hazánk a 21. század elvárásainak megfelelően tudjon válaszolni a kihívásokra.

Dr. Sifter Rózsa hangsúlyozta: a Kossuth utca 45. szám alatt július 13-án megnyitott iroda munkatársai a városban és környékén élők számára adnak felvilágosítást a katonai pálya adta lehetőségekről. A keszthelyi járási század a megye egyik legjobban feltöltött egysége – egészítette ki.

A honvédelem nemzeti ügy és ebben példát mutat Keszthely – fogalmazott Nagy Bálint. A város alpolgármestere kiemelte: a tartalékos szolgálat egy lehetőség azok számára, akik munkájuk, tanulmányaik mellett a haza biztonságáért is tenni akarnak.

Hazánk Európa egyik legbiztonságosabb országa, de a körülöttünk lévő régiókra ez korántsem igaz – mondta dr. Böröndi Gábor altábornagy. A Magyar Honvédség parancsnokának helyettese hozzátette: a haderőfejlesztési és honvédelmi program célja, hogy hiteles, valós képességeken alapuló, erős honvédséget hozzunk létre. Ez nem valósulhat meg tartalékos erő nélkül, amelynek alapja az önkéntesség és a területvédelmi képesség – egészítette ki. Keszthely példát mutat azzal, hogy lehetőséget adott a város központjában a toborzóiroda megnyitására, amivel célunk, hogy közelebb hozzuk a honvédséget az emberekhez – közölte dr. Böröndi Gábor altábornagy. A Magyar Honvédség parancsnokának helyettese emlékeztetett: az önkéntes tartalékos rendszer feltöltését két éve kezdték el, ezen alakulatok jelenleg 8 ezer főt számlálnak, a végleges létszám pedig 20 ezer katona lesz. A hivatásos állomány most 23 ezer főt tesz ki, 2030-ra tervezik elérni a 30 ezret – fűzte hozzá.

A toborzóiroda avatásakor írták alá a szerződést az első keszthelyi jelentkezővel, Kalotsa Gergellyel. A 37 éves férfi annak idején Tapolcán töltötte hat hónapos sorkatonai szolgálatát. Úgy érzi, önkéntesként ki tudja venni a részét hazája, családja védelméből. Rajta kívül más jelentkezők is érkeztek az irodába: a 18 éves Gutai Frank, aki érettségi előtt áll. A 28 éves keszthelyi Horváth Tamás, aki már be is adta a jelentkezését, úgy fogalmazott: fontosnak tartja, hogy a fiatalok tudjanak bánni a fegyverrel, és ha szükséges, meg tudják védeni hazájukat, családjukat.