Innovációs és Tudásközpontot hoznak létre a Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) zalaegerszegi Gazdálkodási Karán közel egymilliárd forintos támogatással. Az október elejére elkészülő tudásközponthoz az Európai Unió megközelítőleg 694 millió, a magyar kormány 253 millió forintot biztosított.

A fejlesztésnek köszönhetően bővül az egyetem kutatási hálózata, fokozódik a zalai térség innovációs képessége – mondta Palkovics László. Az innovációs és technológiai miniszter elmondta: olyan modern, nemzetközi üzleti környezetet szimuláló oktatási és szolgáltatói terek jönnek létre, amelyek a vállalati együttműködéseken alapuló gyakorlati képzéseket szolgálják. A tárcavezető kifejtette: a központ jelentőségét nagymértékben növeli a járműipari tesztpálya közelsége. A gazdálkodási karnak célja, hogy megfelelően alkalmazkodjon a gazdasági környezethez, amit a kormány támogat – tette hozzá.

Dr. Bódis József oktatásért felelős államtitkár példaértékűnek nevezete a BGE elmúlt években elért oktatási eredményeit, és úgy fogalmazott: a fejlesztéssel új korszak kezdődik az egyetem életében.

Dr. Dietz Ferenc, a BGE kancellárjának meggyőződése szerint az innovációs és tudásközpont megbízható partnere és közvetlen tudásbázisa lesz a járműipari tesztpályának, illetve az ott hamarosan megjelenő innovatív vállalatoknak és fejlesztőmérnök csapatoknak.

Dr. Gubán Miklós, a kar dékánja szólt arról, hogy a központ kialakításával az oktatási eszközök és a környezet modernizálása a cél, majd megemlítette: a fejlesztés az informatikus és közgazdász hallgatók gyakorlatorientált ismereteinek bővüléséhez is hozzájárul.

Balaicz Zoltán polgármester kiemelte: a városnak rangot ad a felsőoktatás, az önkormányzat ezért minden erkölcsi és anyagi támogatást megadott ahhoz, hogy az egyetemi képzések folyamatosan fejlődni tudjanak.

A május 24-i projektnyitó rendezvényen részt vett Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Dr. Bódis József oktatásért felelős államtitkár, Dr. Horváth Zita felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár, Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos, Dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott, Dr. Pál Attila megyei közgyűlési elnök, Balaicz Zoltán polgármester, valamint a projektben érdekelt BGE vezetőségének tagjai.