Anyagi problémákkal küzdő erdélyi családok gyermekeinek szerveztek egyhetes tábort a megyében, amelynek záróestjét Zalaszentlászlón tartották augusztus 1-jén.

Immáron hagyománnyá vált, hogy a zalacsébi Erdeifaluért Alapítvány kezdeményezésére évről-évre ellátogatnak Zalába azok a gyerekek, akik az egykori királyi Magyarország keleti széléről, Gyimesbükkről érkeznek. Az 1000 kilométeres távolságból ideutazott diákok számára hat helyszínen szervezett programokat a Szociális és Gyermekvédelmi Fő¬igazgatóság Zala Megyei Kirendeltsége, felejthetetlenné és tartalmassá téve ezáltal az itt eltöltött időt a székely közösség számára. A vendégek ellátogathattak többek között a zalakarosi élményfürdőbe és a zalaszabari Zobori Élményparkba, valamint megmártózhattak a Balatonban is.

Az ünnepi búcsúesten elsőként dr. Sifter Rózsa szólt a gyerekekhez és a szervezőkhöz. Zala megye kormánymegbízottja hangsúlyozta: a kormány kiemelten kezeli a nemzeti összetartozást erősítő programokat, hiszen a cél nem más, mint a magyarság egységének fenntartása. A jövő év abból a szempontból is kiemelkedő lesz, hogy a trianoni békediktátum 100. évfordulója okán 2020-at az országgyűlés a nemzeti összetartozás emlékévének nyilvánította – fűzte hozzá. Addig is, és azt követően is legyen a magyarok jelszava az erkölcs, a bátorság, az egység – emelte ki a kormánymegbízott.

Györe Edina, a Szociális- és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) Zala Megyei Kirendeltségének igazgatója azoknak a támogatóknak mondott köszönetet, akik anyagi áldozatot vállaltak annak érdekében, hogy az erdélyi gyermekek igazán jól érezhessék magukat Zalában. Bohár István, a község polgármestere örömét fejezte ki, hogy házigazdaként lehetett részese az eseménynek.

A beszédeket követően a nagykanizsai Zalagyöngye Táncegyüttes utánpótlás csapata, majd a vendég gyermekek mutatták be néptánc-összeállításukat, végül közösen elénekelték a székely himnuszt. A zenét a Bojtár Népzenei Együttes szolgáltatta.

Az est további részében a Zala Megyei Kormányhivatal, a Zala Megyei Önkormányzat, az SZGYF megyei kirendeltsége, valamint a kanizsai táncegyüttes ifjú néptáncosai adták át ajándékaikat az erdélyi gyermekek részére.