Balatonfűzfő Város Önkormányzata a KDOP egyik kiírásra nyújtott be sikeres pályázatot, amelynek köszönhetően 79 millió forint összegű vissza nem térítendő támogatást nyert el „A balatonfűzfői Szivárvány Óvoda és Bölcsőde bölcsődei kapacitásbővítése épület-átalakítással” című projekt megvalósítására.

A beruházás összköltsége meghaladta a 105 millió forintot, melyhez a város önkormányzata 26 millió Ft-os önerővel járult hozzá. A Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács akkori tagjaként 2010. márciusában örömmel támogatta ezt az intézményfejlesztést a Veszprém megyei kormánymegbízott is, aki köszöntőjében elmondta, ez a fejlesztés mindenképpen a jövőt szolgálja. Az energia megtakarítást segítik elő a beépített napkollektorok, az új nyílászárók, így a megújult épület nemcsak kényelmes és korszerű, hanem költségtakarékos is- tette hozzá.

Dr. Kovács Zoltán kiemelte: a kormány szempontjából fontos a jövőt illetően a munkahelyteremtés és –megőrzés; amikor pedig a munkahelyek száma nő, ezek az intézmények igazán fontossá válna, hiszen a munkába induló édesanyák ilyen környezetben, biztonságban tudhatják gyermekeiket. Az idén április óta zajló beruházás keretében új csoportszobák, kiszolgáló és szociális helyiségek, raktárak, szárító-vasaló helyiségek jöttek létre. A tetőtérben alakították ki a nevelői irodát egy kis teakonyhával, a gondozói, az orvosi és az elkülönítő szobát, továbbá egy tárgyaló helyiséget. Megújult a bölcsőde udvari zöldfelülete is, új bútorok, a csemeték nagy örömére csoportszobai játékok, szakmai és nevelési eszközök kerültek beszerzésre, továbbá kültéri játékokból játszókertet hoztak létre. A fejlesztésnek köszönhetően a bölcsődei kapacitás 50%-kal bővült, és három új munkahely is létesült az intézményben.

Az első magyar bölcsődék 160 évvel ezelőtt indultak hazánkban, a fűzfői bölcsőde pedig épp jövőre lesz 60 éves-emlékeztetett Barbainé Bérczi Klára, a veszprémi egyesített bölcsődék vezetője. A mozgalmas évtizedek után mára gyermekközpontúvá vált a gondozás-nevelés, a 3 év alatti gyermekek ellátása pedig megyénkben is nagyon szépen alakul, köszönhetően a sikeres uniós pályázatoknak is- mondta el a szakember. A fűzfői bölcsőde az elmúlt 6 évtizedben működött 120 és 20 fős létszámmal, valamint egy időszakban az idősek napközi-otthonával összevont intézményként is- hangzott el az átadási ünnepségen.

A fejlesztésnek köszönhetően 20-ról 30 főre növekszik a gyermekek létszáma a bölcsődében- mondta el a város polgármestere. Marton Béla a napokban egyeztetett Balatonalmádi polgármesterével arról, hogy a két település bölcsődei elhelyezés tekintetében működjön együtt a jövőben, hiszen ezzel jelentős költségeket tudnak megtakarítani. A polgármester köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik a projekt megvalósításában részt vettek és lehetőséget biztosítottak arra, hogy az építkezés ideje alatt a kicsik ellátása zökkenőmentes legyen az épület óvodai szárnyában.

Az átadási ünnepségen Hatás Andrea színművész és tanítványa adtak rövid műsort, majd a nemzeti színű szalag átvágásával hivatalosan is átadták a kívül-belül megújult Szivárvány Bölcsődét.