Termékek ajánlására, értékelésére hív a Nemzeti Fogyasztói Termékkosár

A segítő jellegű, hatósági ellenőrzési politika, a pozitív lista bevezetése mind-mind része annak az újfajta hatósági hozzáállásnak és imázsnak, amely mintegy másfél éve indult el a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságnál. Az új szemlélet több területen is szakít az eddigi gyakorlattal- emlékeztetett veszprémi sajtótájékoztatóján dr. Kathi Attila. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Stratégiai Kabinetjének vezetője elmondta: a jogalkalmazási politika változásának köszönhetően valósult meg az a gyakorlat is, hogy a kis- és középvállalkozások esetében az ellenőrzés nem a szankcionálásról, nem a büntetésről és bírságolásról szól elsősorban, hanem arról, hogy a hatóság munkatársai segítő szándékkal forduljanak azokhoz, akikről tudható, hogy nem azért követik el a jogsértéseket, mert ártani szeretnének bárkinek, hanem pl. a jogszabályokról szóló információk nem jutottak el hozzájuk. Egy következő lépcsőben kerül bevezetésre az ún. fogyasztóbarát embléma, amelyet azok kaphatnak meg a jövő évtől kezdődően, akik amellett, hogy betartják a jogszabályi rendelkezéseket, valami többletet is tudnak nyújtani a fogyasztóknak- hangzott el a sajtótájékoztatón.

Dr. Kathi Attila szólt arról is, hogy szintén ezt a pozitív szemléletet követi a hatóság által nemrég indított kezdeményezés, a Nemzeti Fogyasztói Termékkosár is, amelynek célja az olyan, elsősorban Magyarországon előállított és forgalmazott, minőségi termékek összegyűjtése és ajánlása, amelyek a hazai fogyasztók értékelése alapján minőségében és ár-érték arányban is kiemelkednek a honi kereskedelemben. A program keretében a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság minden állampolgárt arra kér és hív, hogy amennyiben az adott hónapban meghirdetett termékkategóriában ajánlásra méltó terméket találnak, akkor ezt a www.termekkosar.hu internetes felületen megtehetik, majd ezeket az ajánlott termékeket mindenki más értékelheti, továbbajánlhatja. Az ajánlott árucikkek közül a legtöbb ajánlást és szavazatot kapott termékek közül áll össze az adott kategóriában „a hónap terméke”, amely automatikusan bekerül a szavazások összesítésének eredményeképpen összegyűjtött termékeket tartalmazó kosárba. A fogyasztók 5 fokozatú skálán értékelhetik az ajánlott termék minőségét, ami alapján a fogyasztó minősítheti az adott termék tulajdonságait.

A Nemzeti Fogyasztói Termékkosár keretében a hatóság összegyűjti a nevesebb hazai elismeréssel bíró díjakat, díjazott termékeket is. A karácsonyi fogyasztóvédelmi ellenőrzésekkel kapcsolatban Dr. Kovács Zoltán elmondta: nagyobb hipermarketekben, szupermarketekben főként az áruházláncok karácsonyi akciós tevékenységét ellenőrzik a megyében fogyasztóvédők; az alkalmi kitelepüléseken, karácsonyi vásárokon és a piacokon a díszkivilágítási füzéreket vizsgálják emellett ebben az időszakban virág-, ajándék-, játék-, és műszaki üzletekben végeznek árellenőrzéseket szakigazgatási szerv munkatársai. A Veszprém megyei kormánymegbízott kiemelte, az ellenőrzés kiterjed az élelmiszertermékek- ezen belül elsősorban a szezonális édesipari termékek ( pl.szaloncukrok, Mikulás csokifigurák, beigli) valamint a húskészítmények (pl. virsli) - lejárati idejének vizsgálatára is. Ezért az akcióba a Veszprém Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságának munkatársai is bekapcsolódnak. Dr. Kovács Zoltán a sajtótájékoztatón arra hívta fel a figyelmet, hogy a vásárlások során érdemes megbizonyosodni arról, hogy a megvásárolt termék biztonságos legyen, fontos a körültekintés az akciós ajánlatok tartalmával kapcsolatban illetve a vásárlás nem ér véget a pénztártól való távozással, fel kell mérni, hogy az üzlet milyen feltételekkel biztosít cserelehetőséget akkor, ha a termék hibátlan. A pozitív lista első féléve jól vizsgázott, országosan jelenleg több mint 500 vállalkozás szerepel a hatóság rangot jelentő nyilvántartásában, ebből 44 Veszprém megyei vállalkozás- hangzott el a sajtótájékoztatón. A kormánymegbízott kiemelte: a fogyasztóvédelmi felügyelőség egyik legfontosabb célkitűzése a fogyasztók tájékoztatása, oktatása mellett a vállalkozók jogkövető magatartásának elősegítése, a tisztességes vállalkozók védelme. Fontos ugyanis, hogy a hatóság ne csak feltárja, lehetőleg megelőzze a fogyasztókat érintő jogsértéseket, segítse a vállalkozókat a jogszabályok megismerésében és alkalmazásában.