A Magyarok Kenyere olyan jótékonysági program, amelynek keretében a segítő szervezeteket a magyar gyermekeket támogatják, nemcsak a határokon innen, de azokon túl is.

A projektben résztvevők a Kárpát-medence magyarlakta területeiről nemzeti összefogással búzát gyűjtenek, és annak egy részét liszt, a másik részét pedig kenyér formájában juttatják el a rászorulókhoz.

A búza gyűjtéséhez igazodva a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara területi egységei megyei búzagyűjtő napokat és kenyérünnepeket rendeznek.

Somogy megyében 13 búzagyűjtő pontot alakítottak ki, az itt az összegyűjtött gabonákat jelképesen 2018. augusztus 17-én, Igalon  öntötték össze, hogy aztán az országos Összeöntő Ünnepséget követően ősz elején lisztet és kenyeret adhassanak a szociálisan rászoruló hátrányos helyzetű gyerekeket gondozó magyarországi és határon túli szervezeteknek.

A Somogy megyei gyűjtőpontokon – nagybajomi, somogyvári, kéthelyi, ádándi, nagyatádi, porrogi, bárdudvarnoki, barcsi, somogyszobi, tengődi, somodori, látrányi és szóládi – jó szándékú, segítő emberek, cégek, társaságok ajánlották fel adományaikat.

Az igali rendezvényen köszöntőt mondott Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke, Biró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke, dr. Neszményi Zsolt kormánymegbízott, Móring József Attila, a térség országgyűlési képviselője, Szabó Tamás, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége Somogy Megyei Szervezetének elnöke, valamint a település polgármestere, Obbás Gyula.

A szervezők hálájukat és köszönetüket fejezték ki az adományozóknak.

A rendezvény keretében Pongrácz Máté evangélikus lelkész, Süle Lajos helyettes esperes plébános, és Kacsora Szabolcs református lelkész megáldotta és megszentelte az új kenyeret.