A Somogy Megyei Kormányhivatal Közlekedési Osztályának közreműködésével a Biztonság Hete keretein belül, előzetes regisztráció alapján az ügyfeleknek lehetősége nyílt egy ingyenes gépjármű ellenőrzésre.

A díjmentes vizsgálatot a Somogy Megyei Kormányhivatal szakemberei végeztek el a közlekedési biztonsági szempontokat figyelembe véve a 7400 Kaposvár, Vásártéri u. 2. szám alatt.

Mindeközben az érdeklődők betekintést nyerhettek a műszaki ellenőrzések folyamatába, hogy hogyan is zajlik egy ilyen átvizsgálás, illetve a szakemberektől tájékoztatást kaphattak a gépjárművek közlekedés szempontjából is biztonságos állapotának feltételeiről, mire kell nagyobb figyelmet fordítani, miket kell ellenőrizni, mielőtt útnak indulnak.

Az akció során 15 autó került átvizsgálásra, a nyílt nap sikeresnek bizonyult – mondta el Bebics János, a Közlekedési, Műszaki Engedélyezési, Mérésügyi és Fogyasztóvédelmi Főosztály Közlekedési Osztály vezetője.

A Közlekedési Osztály a Kaposvár Vásártéri út 2. szám alatt található saját telephelyén 2020. év első felében összesen 3373 db járművet vizsgált meg.

Minden gépjárműnek, amelyet Somogy megyei illetőségű vállalkozás vagy magánszemély importál, azoknak a honosítási eljárása a Közlekedési Osztály feladata. Ez alapján elmondható, hogy az első félévben 2556 db gépjárművet hoztak be külföldről, 99%-ban az EU tagországaiból.

Időszakos műszaki vizsgálat 534 darab volt az első félévben, ennek zöme a köznyelvben ismert lassú járművek házi vizsgáztatása. Ez azt jelenti, hogy a jogszabály lehetőséget biztosít, hogy meghatározott jármű kategóriák esetében például mezőgazdasági vontató, vagy pótkocsik esetében, ahol a telephely a jogszabályi feltételeknek megfelel a jármű időszakos műszaki vizsgálatát a vizsgabiztosok az adott telephelyre kiszállva a helyszínen végezzék el. Ez azért is jelentős, mert így nem terheli a lassú jármű közlekedése az úthálózatot, a közúti forgalmat nem lassítja, azt nem tartja fel és nyilván a környezetét sem terheli.

Örvendetes, hogy csupán 7 olyan eset volt, amikor a jármű műszaki állapota miatt berendelt jármű vizsgálatát kellett elvégezni. Ezek zömmel engedély nélküli átalakítások voltak.