Pest megye méltán lehet büszke az itt élő tehetséges művészekre, alkotókra. A Pest megye kiválóságai kiállítás sorozat ezúttal a Budakeszi járásban található Tök településen élő művész házaspárt Géczy Olgát és férjét, Aurell Dávidot mutatja be. A Pest Megyei Kormányhivatal épületében november 29-én tartott megnyitón részt vett és beszédet mondott Tarnai Richárd a Pest megyei kormányhivatal kormánymegbízottja.

A világhírű karmesternő és festőművész több éven át élt az Egyesült Államokban. Már elmúlt ötven esztendős, amikor férje, a szintén kiváló festő Aurell David felfedezte képzőművészeti tehetségét és támogatta feleségét adottságainak fejlesztésében. Géczy Olga festményei ma már világszerte ismertek.

Tarnai Richárd a Pest Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja köszöntőjében a különböző művészeti ágak magas szintű képviselőjeként köszöntötte a művésznőt és hangsúlyozta, hogy egészen különleges alkalom az amikor a zene és képzőművészet talentuma egy emberben találkozik. A kormánymegbízott fontosnak nevezte, hogy mindannyian kamatoztassuk a talentumainkat, ebben is példa lehet számunkra Géczy Olga művésznő.


A művészházaspárt Prokopp Mária művészettörténész ihletett előadású beszédben mutatta be, kiemelve Géczy Olga alkotásaiban a hangok és színek harmónikus egységét.

A művésznő a galántai gyermekévek után Budapestre került. 1963-ban kitüntetéssel végezte el a Zeneakadémiát. Néhány évvel később, 1970-ben pedig megalapította a Bartók Béla Kamarazenekart, amellyel számos hangversenyt adott. A hetvenes évek derekán emigrációba kényszerült. Zenei pályája ezalatt az időszak alatt is egyre inkább kibontakozott. 1977-83 között a zürichi Akademisches Orshester karmestere volt, majd vendégszerepelt Winterthurban, a luzerni Operaházban és a Lipcsei Gewandhaus Orchester élén is. Több fesztivál mesterkurzus is kötődik nevéhez.

1984-ben az Egyesült Államokba költözött, ahol házasságot kötött Aurell David építészmérnökkel. Férje egy véletlen folytán fedezte fel, hogy felesége nem csak a zeneművészet de a festészet területén is kimagasló adottságokkal rendelkezik.

Géczy Olga legtöbb festménye főként természeti és szakrális ihletettségű, de számos portré is található köztük, mint például a Bartók Bélát, Kodály Zoltánt vagy Vásárhelyi Zoltánt megörökítő alkotás. A kiváló művész és férje néhány éve hazaköltöztek Magyarországra, és a Budakeszi járásban található Tök településen rendezték be otthonukat. A szintén festő Aurell David kertjük végében még egy Pajta Galériát is kialakított, ami időnként helyszínt ad a századelő szalon hangulatát idéző színvonalas, zenés, művészeti eseményeknek is.


A tárlaton két igen különleges festmény is helyt kapott. Mindkettőt vászonra nyomott kottára festette Géczy Olga. Egyiken első királyunk, Szent István portréja látható, másikon pedig a kotta Ady Endre: Fölszállott a páva című versének megzenésített dallamait idézi meg. A ráfestett kép pedig egy csodás pávafej. Ez utóbbin a megjelenített szimbólumvilág az egykoron a vármegyebörtönben sínylődő rabok számára a szabadságot jelképezte.

Géczy Olga nem csak kiváló művész, de nagyszerű mentor is, pártfogoltja egy 14 éves fiatal tehetséges zongorista Kiss-Leizer Anna. Az ifjú művésznő zongorajátéka kápráztatta el a kiállítás megnyitó meghívottjait.


Géczy Olga és Aurell David képei 2018. november 29-től január 17-ig tekinthetők meg a Pest Megyei Kormányhivatal épületében (Budapest, Városház u. 7) előzetes bejelentkezés alapján.