Tanévnyitó szakmai konferencia országos sorozatának első állomására került sor augusztus 22-én, szerdán az ELTE Lágymányosi Centrumának Gömb aulájában. Az oktatási vezetők számára rendezett eseményen többek közt részt vett és beszédet mondott Dr. Maruzsa Zoltán az EMMI helyettes államtitkára, Dr. Gloviczki Zoltán az Oktatási Hivatal elnöke, Hajnal Gabriella a Klebelsberg Központ elnöke, Sipos Imre az Eszterházy Károly Egyetem miniszteri biztosa és Lánczky Edit a Budapesti Pedagógiai és Oktatási Központ főosztályvezetője. A konferencián megnyitó beszédet mondott Dr. Tarnai Richárd a Pest Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja.

A tanév megnyitására országos szakmai konferenciasorozattal készül az oktatási vezetés, hiszen 2018. augusztus 22. és szeptember 6. között húsz helyszínen tart megyei és fővárosi szakmai tanévnyitó konferenciát az Oktatási Hivatal (OH) az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Klebelsberg Központ és az Eszterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet közreműködésével. A további helyszínek: Pécs, Veszprém, Szolnok, Miskolc, Tatabánya, Nyíregyháza, Békéscsaba, Eger, Székesfehérvár, Szeged, Debrecen, Szekszárd, Budapest (Nemzetiségi POK), Kecskemét, Salgótarján, Kaposvár, Zalaegerszeg, Győr és Szombathely.

Dr. Tarnai Richárd kormánymegbízott köszöntő beszédében a szellemi, lelki és testi erő fejlesztésének fontosságát hangsúlyozta és kiemelte, hogy a mai gyorsuló és sokat követelő világban a fiataloknak mindháromra szüksége lesz ahhoz, hogy megálljanak a lábukon. Tarnai Richárd beszédében szólt a kormánynak az oktatásban, az elmúlt nyolc évben elért eredményeiről is és megköszönte a diákokért dolgozó pedagógusok áldozatos munkáját.

A budapesti konferencián Dr. Maruzsa Zoltán helyettes államtitkár, a köznevelési ágazat főbb fejlesztéseit és az új tanév feladatait mutatta be a résztvevőnek, majd Dr. Gloviczki Zoltán az OH elnöke bemutatta a köznevelési ágazatot támogató pedagógiai oktatási központ (POK) által tervezett főbb szakmai programokat is.

Ezután Hajnal Gabriella a Klebelsberg Központ elnöke a következő tanévre tervezett legfontosabb feladataikról és fejlesztéseikről szólt.

A szünet után Sipos Imre az Eszterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézetének miniszteri biztosa az állami tankönyvfejlesztésekről tájékoztatta a megjelenteket.

Végül Lánczky Edit a Budapesti Pedagógiai Oktatási Központ főosztályvezetője a tanév során szervezett szakmai programokról beszélt.

A szakmai rendezvénysorozat első alkalmának hangulatát oldotta a Hubay Jenő Zeneiskola és Alapfokú Művészeti Iskola növendékeinek és tanárainak színvonalas műsora.