Évente mintegy 80 millió forintnyi költségmegtakarítást eredményez a Pest Megyei Kormányhivatalban 2016 és 2018 között megvalósuló energiahatékonysági fejlesztés. A beruházások első ütemének befejező eseményén Kovács Zoltán a Miniszterelnökség Területi Közigazgatásért felelős államtitkára, Vécsey László a térség országgyűlési képviselője, valamint Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott közösen adták át a megújult épületeket december 6-án Gödöllőn.

„Takarékosabban üzemeltetjük, és korszerűbben tudjuk működtetni így intézményeinket” – összegezte a fejlesztések legfontosabb céljait Kovács Zoltán.  Az államtitkár elmondta, az energiatakarékossági program keretében országosan 320 ingatlant korszerűsítenek, amelyből eddig már 205-öt át is adtak.

Kovács Zoltán kiemelte, a felújított épületek mindamellett, hogy lényegesen olcsóbb az üzemeltetésük, az ügyfelek számára kényelmesebb, korszerűbb körülményeket jelentenek.

Vécsey László, a térség országgyűlési képviselője beszédében arra emlékeztetett, hogy nemrégiben nyílt meg Gödöllőn a 21. századnak megfelelő új Kormányablak, a fejlesztések pedig nem állnak meg, mivel egy újabb beruházás eredményeképpen tovább javul az itt élők kiszolgálása. „A kormányzat célja, hogy jó szolgáltatást nyújtson, és pénzt takarítson meg a polgároknak, vagyis spóroljon az állam” – hangsúlyozta Vécsey László.

2010-től új kormányzás kezdődött Magyarországon, amely az ügyfeleket helyezte a közigazgatás középpontjába – jelentette ki Tarnai Richárd. Pest megye kormánymegbízottja elmondta, a kormányzat ennek érdekében hozta létre a kormányhivatali rendszert, kialakította a járásokat és legutóbb számos díjat is eltörölt vagy minimalizált. Az eddig elért eredmények teszik lehetővé – fogalmazott Tarnai Richárd –, hogy komoly fejlesztések valósuljanak meg a közigazgatásban. A beruházások az itt élő emberek érdekében történtek, húzta alá a kormánymegbízott kiemelve, hogy a mostani fejlesztéssel Pest megyében mintegy 80 millió forintot spórol meg az embereknek a kormányzat.

Az eseményen a beruházás átadását jelképező nemzeti színű szalagot Kovács Zoltán, Vécsey László, valamint Tarnai Richárd közösen vágták át.

A Pest Megyei Kormányhivatal 1,44 milliárd forint összegű vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert. A támogatásnak köszönhetően a kormányhivatal vagyonkezelésében, illetve használatában lévő épületek energiahatékonysági fejlesztését végzik el 23 Pest megyei helyszínének, 26 középületén. A beruházások során homlokzati és padlásfödém hőszigeteléseket, nyílászárócseréket, gépészeti felújításokat, valamint napelemek telepítését valósítják meg.

A kormányhivatal kiemelt célja az energiatakarékos, megújuló energiaforrást hasznosító, a kor igényeit kielégítő épületek üzemeltetése, melyhez a támogatásból megvalósuló fejlesztés nagyban járul hozzá. A korszerűsítés révén az épületek hatékonyabb energiafelhasználásúvá válnak, jelentős anyagi és energia megtakarítást eredményezve így az intézménynek, valamint komfortosabb, modernebb környezetet biztosítva a hivatalok szolgáltatását igénybe vevőknek. A fejlesztés eredményeképpen jelentősen csökken a légkörbe jutó CO2 mennyisége.

A munkálatok 2016. év végén kezdődtek meg, amelyek várhatóan 2018. június végén fejeződnek be. A középületek energiahatékonysági fejlesztéseinek I. ütemében, 2017. novemberig megvalósult Pest megyei helyszínei:

 • 2100 Gödöllő, Kotlán Sándor utca 3.
 • 1082 Budapest, Kisfaludy utca 9.
 • 2760 Nagykáta, Gyóni Géza utca 11.
 • 2100 Gödöllő, Haraszti út 2/a.
 • 2700 Cegléd, Dohány utca 31.
 • 2013 Pomáz, Szmolnica dűlő 059/16
 • 1072 Budapest, Nagydiófa utca 10-12.
 • 1141 Budapest, Komócsy utca 17.
 • 2100 Gödöllő, Ady Endre sétány 60.
 • 2760 Nagykáta, Dózsa György utca 9.
 • 2600 Vác, Külső Rádi út 25.
 • 2310 Szigetszentmiklós, Csepeli út 0180/6hrsz
 • 2100 Gödöllő, Kotlán Sándor utca 1.
 • 1211 Budapest, Nagyduna sor 210001 hrsz

A Pest Megyei Kormányhivatal által megvalósítandó KEHOP-5.2.2-16-2016-00014 azonosító számú projekt forrását a Kohéziós Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja.