Három éve rendezi meg az Esélyegyenlőségi Napot a Pest Megyei Kormányhivatal. A rendezvény célja évek óta, hogy bemutassa a sérült emberek világát a közszférában dolgozó kollégáknak, ezzel segítve az akadálymentesítést, az akadálymentes ügyintézést, integrációt és az esélyegyenlőség kialakítását, biztosítását. Tarnai Richárd kormánymegbízott mindig is fontosnak tartotta, hogy felhívja a figyelmet arra: „az esélyegyenlőség azt jelenti, megadjuk a támogatást ahhoz, hogy az is meg tudja csinálni a mindennapi tevékenységet, munkát, aki jelentős hátránnyal, fokozottabb nehézségekkel indul az életben.”

Az első évben a mozgásukban korlátozottak, majd a látássérültek, tavaly pedig az autizmussal élők mutatkoztak be színes programokkal, előadásokkal. Ha összeolvassuk a rendezvény korábbi mottóit, akkor a következő mondatot kapjuk: „Lépj közelebb, és ismerd meg a világot egy kicsit másképp!” - mondta az idei rendezvény kapcsán Tarnai Richárd kormánymegbízott, majd hozzátette: „A rendezvények sikere és népszerűsége megmutatta, hogy van igény egymás életének megismerésére, és az érzékenyítés elmélyítésére.” Azt is elárulta, büszke rá, hogy a Pest Megyei Kormányhivatal nyomán több kormányhivatal is megtartotta már a saját esélyegyenlőségi napját. Az esemény fő szervezője Szentendrei Tibor esélyegyenlőségi referens, aki a kezdetek óta segíti a színes programok előkészítését.

Már az első rendezvényre sikerült olyan ismert előadót meghívni, mint Szekeres Pál  többszörös paralimpiai bajnok magyar tőr- és kardvívó, aki az akkori beszédében elmondta: „ha egy sérült embernek az a célja, hogy elfogadtassa magát másokkal, először neki kell elfogadnia saját magát. Egy ország akkor lehet sikeres, ha minden benne élőnek, így a sérült embereknek is megvan a maguk feladata. Ehhez az államnak pedig meg kell teremtenie a feltételeket.”

Az esélyegyenlőségi nap programjai között szerepelt többek között kerekesszékes, mozgássérült, és vak táncbemutató, vak tagokból álló zenekar előadása, vakvezető kutyakiképző iskola bemutatója, de a hivatal dolgozóinak arra is lehetőségük nyílt, hogy kerekesszékes akadálypályán próbálják ki ügyességüket. De volt előadás az autizmussal élőkről, és különböző filmeket is láthattak az érdeklődők a fogyatékkal élők életéről.

Tarnai Richárd kormánymegbízott végezetül az idei esélyegyenlőségi nap előtt arra hívja fel a figyelmet, hogy érdemes megadni másoknak a lehetőséget, mert ha ezt nem tesszük, soha nem fog kiderülni, hogy ki mire képes. „A Pest Megyei Kormányhivatalban teljesen természetes, hogy dolgoznak fogyatékkal és különböző nehézséggel élők, van például, aki látássérült és vakvezető kutyával érkezik ide a munkahelyére, ők ugyanolyan értékes tagjai közösségünknek, mint bárki más. Az esélyegyenlőség ahhoz segít hozzá mindnyájunkat, hogy együtt állhassunk a képzeletbeli startvonalhoz”.

Az idei esélyegyenlőségi nap programjai május 12-én pénteken reggel 9 órakor kezdődnek, és a halláskárosultak élete, problémái és esélyei kerülnek a középpontba.