A feldolgozóipar és a kereskedelem a két húzóágazat Nógrád megyében, dominanciájuk a teljesítménymutatók mellett a jövedelmezőségben és a foglalkoztatásban is megmutatkozik.

Ez a napokban TOP 50 címmel bemutatott, Nógrád megye múlt évi gazdasági folyamatait elemző kiadványból derül ki. Az összefoglaló a Nógrád Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottjának köszöntőjével kezdődik, dr. Szabó Sándortól a megye foglalkoztatási mutatóira alapuló alábbi helyzetértékelés olvasható.

A foglalkoztatási adatokban is türköződnek a Nógrád megyei társadalmi-gazdasági folyamatok javuló tendenciái. Természetesen van még teendő ezen a területen, de az adatok bizakodásra adnak okot: a 2013-as 50 százalék alatti foglalkoztatási ráta 67,7 százalékra emelkedett tavaly év végére, eközben a 15,1 százalékos megyei munkanélküliségi mutató 6,8 százalékra csökkent. Az elmúlt öt évben 26,4 százalékkal emelkedett a foglalkoztatottak száma, miközben a munkanélkülieké csaknem felére csökkent. A foglalkoztatási szolgálat Nógrád megyére vonatkozó adatai alapján szeptember végén közel 11 ezer fő volt a nyilvántartott álláskeresők létszáma, amely 0,5 százalékkal kevesebb, mint 2018 azonos időszakában. Utoljára 1991-ben volt kedvezőbb a szeptemberi adat. A nógrádiak munkaerő iránti kereslete 2013-tól évről évre élénkül, az utóbbi három évben a piaci álláshelyek száma meghaladta az ötezer főt, a közfoglalkoztatás terén ugyanakkor folyamatosan csökken a kereslet.

Foglalkoztatási osztályaink közvetítői a munkáltatók és az álláskeresők igényeit összehangolva igyekeznek betöltetni az üres álláshelyeket. A járási hivatalok foglalkoztatási osztályai 2019 első három negyedévben csaknem 12 ezer alkalommal közvetítették az ügyfeleket a betölthető álláshelyekre, ezeknek az ajánlásoknak pedig több mint négyötöde sikeresen, munkaviszony létesítéssel végződött.

Több megyében is jelentős munkaerő tartalék található még Magyarországon, így van kiért és miért tovább dolgoznunk. Az elsődleges munkaerőpiaci igényeket kielégítő tartalékok több mint fele hat megyére - köztük Nógrádra - koncentrálódik. A Kormány ezt felismerve az elsők között vonta be megyénket a Munkaerőpiaci reform végrehajtásának gyorsítása a foglalkoztatási osztályok átalakításával elnevezésű pilot projektbe. A bevezetett új modell célja a munkaadók és a munkavállalók gyorsabb egymásra találása. Ennek érdekében foglalkoztatási osztályainknál olyan tanácsadó szakemberek álltak munkába, akik a vállalatokkal személyes kapcsolatot tartva a lehető legpontosabban felmérik az igényeket, ez alapján "előszűrik" a munkakör betöltésére alkalmas munkakeresőket, majd az itt megfelelteket kiközvetítik az adott foglalkoztatóhoz. Bizonyos vagyok abban, hogy ezt a rendszert az ezen kiadványban szereplő, meghatározó nógrádi gazdasági szereplők már ismerik, reményeim szerint üdvözlik is a törekvéseinket.

Mindezeken túl foglalkoztatási szakterületünkön dolgozó munkatársaim a megye mind a hat városában végzik mindennapi tevékenységüket, amelynek most már elválaszthatatlan részét képezik a rendre jelentkező képzési és állásbörzék. Éppen a napokban fejeződött be a legutóbbi ilyen eseménysorozatunk, melyben a megye mind a hat városában megjelenve közel 2000 érdeklődőnek tudtunk segítséget nyújtani ilyen formában is. A rendezvényeken 79 megyei foglalkoztató kínált közel 900 állást, képzési lehetőségeket és munkaerőpiaci szolgáltatásokat ajánlva jelen volt további 15 kiállító is.

A munkáltatók visszajelzései és a kollégáim tapasztalatai alapján kijelenthetjük, hogy az álláskeresők érdeklődőbbek, nyitottabbak a felkínált álláslehetőségek iránt. Ez részben annak is köszönhető, hogy a foglalkoztatási szakterületünk igyekezett célzottan is megszólítani azokat, akik a felajánlott munkaköröknek megfelelő végzettséggel, tapasztalattal rendelkeznek. Csak a börzék eredményeképpen több mint 300 esetben indult egyeztetés álláskereső és munkaadó között egy-egy nyitott pozíció betöltésére.

Az ország gazdaságilag egyre jobban teljesít, a Nógrád megyei foglalkoztatási tendenciák is előre mutatnak, a 21-es út immáron négysávos, Nyugat-Nógrád is gyorsabban elérhető. Ezek olyan lépések, melyeket ki kell használnia a jelen kiadványban megjelenő, a megye gazdasági életét meghatározó TOP 50-es körnek és a többi nógrádi mikro-, kis és középvállalkozásnak is a saját és mindannyiunk közös érdekében.