A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának egészségfejlesztői harmadik éve vannak jelen Tatabánya és Komárom városának óvodáiban egész nevelési évben zajló egészségfejlesztési programjukkal.

„Meseegészség” programsorozat a testkép ismeret fejlesztésével indul, ahol nagy sikert arat minden évben egy ember nagyságú sematikus baba, melyben a gyerekek helyezhetik el a különböző külső és belső szerveket. Fontos szerepet kap a személyi higiéné kialakításának megtanulása, a helyes táplálkozás és mozgás, de szó esik a környezetvédelem fontosságáról.

Az év folyamán hangsúlyt kap a közlekedés, melynek során szituációs kártyák segítségével beszélgetnek arról, mit kell tenni baleset esetén, hogyan lehet segítséget nyújtani. A prevenciós programba a rendőrség is bekapcsolódott, munkatársai közreműködésével dolgozzák fel a balesetmentes, biztonságos közlekedés témaköreit a gyerekek, majd a gyakorlatban - közlekedési pályán is - bemutatják és gyakorolhatják a fiatalok a fegyelmezett és szabályos közlekedést.

Negyedik tanéve vesznek részt kollégáink Komárom városának egészségnevelési prevenciós programjában, a „Kincset ér”-ben. Az előző években az általános és középiskolákban tartottak prevenciós órákat, az idei nevelési évben már az óvodák foglalkozásaiban is részt vállaltak.

A tatabányai óvodákban kimunkált és kipróbált tematikát viszik végig az egészségfejlesztők Komáromban is, a helyes kézmosás, egészséges táplálkozás, környezetvédelem és balesetvédelem témakörökben.

Bízunk benne, hogy az előadásokkal, játékokkal átadott tudás hozzájárul a gyerekek egészségtudatos magatartásának kialakulásához, a megyénkben élő és felnövő nemzedék egészségéhez.