A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal célja, hogy – minél többféle lehetőséget kínálva – hatékonyabbá és gyorsabbá tegye az ügyintézést, és egyúttal az állampolgárok kényelmét és egészségének védelmét is szolgálja. Dr. Kancz Csaba kormánymegbízottal a veszélyhelyzet során elvégzett feladatokról és az ügyintézés megkönnyítése érdekében bevezetett intézkedésekről beszélgetünk.

A kormányhivatalban hogyan zajlott a munkavégzés, milyen intézkedéseket hoztak a járvány megfékezése érdekében?

A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal mindent megtett annak érdekében, hogy a veszélyhelyzet alatt biztosítsa munkatársai részére a megfelelő védőeszközöket. Az állampolgárok és az ügyintézők egészségének védelme érdekében az Integrált Közigazgatási Központban bevezettük a váltott műszakos munkarendet, így a nyitott, egylégterű irodákban elkerültük a zsúfoltságot, és be tudtuk tartani a védőtávolságot. Elmondhatjuk továbbá, hogy a kormányablakokban folyamatosan fogadtuk ügyfeleinket. A megyében – március 1. és június 20. között – több mint 150.000 ügyet intéztek kollégáink.

Hogyan értékeli a megyében a védekezési feladatokat?

A Megyei Védelmi Bizottságban dolgozók évek óta összeszokott csapatként működtek, mindenki precízen elvégezte a rá háruló feladatokat. Külön kiemelném a rendőrség, a mentőszolgálat, a honvédség, a katasztrófavédelem együttműködését a kormányhivatallal és helytállásukat, fegyelmezett munkavégzésüket.

Természetesen a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs által meghatározott intézkedéseket követve, azokkal összhangban hajtottuk végre feladatainkat. Egyik legfontosabb, és legnagyobb szervezést igénylő kihívásunk az volt, hogy a központi készletből eljuttassuk a védőeszközöket a megyén belül az összes háziorvosnak és gyermekorvosnak, valamint a szociális intézményeknek is segítséget nyújtottunk a megfelelő felszerelések, fertőtlenítőszerek biztosításában.

Ezúton is köszönöm a megye valamennyi polgármesterének áldozatos munkáját, hiszen mindannyian kivették a részüket a védekezésből. A köszönet megyénk mindhárom országgyűlési képviselőjét is megilleti, akikre szintén számíthattak a településen élők és polgármesterek is. Az elismerés állampolgároknak is jár, hiszen fegyelmezettek, kitartóak voltak, elfogadták, hogy a bevezetett intézkedések a saját egészségük védelmét szolgálják.

Említette a védőeszközöket, tudhatunk-e számokat, konkrétumokat?

A megyében mintegy 725 ezer védőeszközt – kesztyűket és védőmaszkokat – juttattunk el különböző helyekre, és ebben a feladatban oroszlánrésze volt a népegészségügyi területen dolgozó munkatársainknak. Ők emellett a járványügyi intézkedéseket, kontaktkutatásokat végezték, részt vettek a betegekkel való napi kapcsolattartásban a társszervekkel való egyeztetésekben. Ki szeretném emelni a járási hivatalvezetők munkáját is, akik – az önkormányzatokkal való kapcsolattartás mellett – komoly logisztikai tevékenységet végeztek annak érdekében, hogy mindenhová eljussanak a felszerelések.

Hogyan zajlottak az érettségik Komárom-Esztergom megyében?

Idén az érettségik során – a megszokott koordinációs feladatok mellett – nagyon gyorsan és hatékonyan kellett cselekednünk. Az időben meghozott intézkedéseknek, valamint az iskoláknak, pedagógusoknak és diákoknak köszönhetően sikeresen zajlottak le a vizsgák, a diákok és a tanárok biztonságát számos rendkívüli óvintézkedés, valamint a kormány által biztosított maszkok, kesztyűk és fertőtlenítőszerek szolgálták. Idén tehát a megszokottnál nagyobb munka volt az érettségik biztonságos megszervezése. Az elmúlt hetekben közzétettük a tavaszi időszak érettségi beszámolóját: középszinten összesen 2324, emelt szinten pedig 1179 fő részére szerveztünk vizsgákat.

A veszélyhelyzet kapcsán nem lehet elfeledkezni az idősekről és idősotthonokról. Hogyan védekeztek a járvány ellen ezekben az intézményekben?

Komárom-Esztergom megyében az otthonok, szociális intézmények vezetői a Nemzeti Népegészségügyi Központ szigorú előírásait követve végezték feladataikat. Az idősek egészségének védelme érdekében a szociális szakterületen dolgozó kollégáink ellenőrizték az otthonokat, a járvány visszaszorítását célzó intézkedések betartását. A biztonságot tovább növelte, hogy a honvédség valamennyi idősotthon fertőtlenítését elvégezte.

Sokan tették fel az elmúlt napokban a kérdést, hogy mi lesz lejárt okmányaikkal. Ezekről mit tud mondani?

Az állampolgárok kényelme, továbbá az ügyfél-ügyintéző találkozások további csökkentése érdekében Magyarország Kormánya minden, a magyar hatóságok által kiállított, a veszélyhelyzet ideje alatt lejárt, valamint a veszélyhelyzet megszüntetését követő 15 napon belül lejáró hivatalos okmány érvényességi idejét a veszélyhelyzet megszűnését követő 180 napig meghosszabbítja. Ez azt jelenti, hogy a 2020. március 11. és 2020. július 3. között lejáró okmányok Magyarország területén 2020. december 15-ig érvényesek.

A személyek találkozások számának csökkentése, valamint a várakozási idő elkerülése érdekében továbbra is javasoljuk az elektronikus ügyintézést és az előzetes időpontfoglalást az állampolgárok számára. A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal célja, hogy – minél többféle lehetőséget kínálva – hatékonyabbá és gyorsabbá tegye az ügyintézést, és egyúttal a lakosság kényelmét és egészségének védelmét is szolgálja.

Hogyan segíti a kormányhivatal a gazdaság újraindítását?

A kormány gazdaságélénkítő intézkedéseinek köszönhetően többféle bértámogatást is igényelhetnek a kormányhivatal foglalkoztatási osztályainál. Az első lépések a munkahelyek megmentésére és megőrzésére irányultak, itt a bértámogatások megítélése kapcsán voltak feladataink, például a csökkentett munkaidős foglalkoztatásokban. Komárom-Esztergom megyében ebben a fázisban több mint 1 milliárd forint támogatás megítélése történt. Az elmúlt hetekben egyre több vállalkozás igényli a munkahelyteremtő támogatásokat is, amely új álláspozíciók létrehozását jelenti Ennek lényege, hogy az állam 6 havi foglalkoztatás ellenértékét téríti meg, a cégnek pedig 3 havi továbbfoglalkoztatást kell vállalnia. Ebben a második fázisban eddig 365 millió forint összegű bértámogatással segítettük a vállalatokat.  Így idáig a foglalkoztatási támogatások megítélésével több mint 9000 családnak tudtunk segíteni a megyében. Örülök, hogy kollégáim elkötelezetten és fegyelmezetten végzi munkájukat a többletterhelés ellenére, köszönöm ezt nekik, jó látni, hogy valóban a közt szolgálják.