A Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozaton több száz rendezvény, több mint kétszázötven vezetett séta és közel háromszáz rejtett hazai műemlék várja az érdeklődőket országszerte ingyenes programokkal 2020. szeptember 19-20. között.

Egy hétvégére olyan ritka műemléképületek és különleges helyszínek is megnyitják kapuikat, amelyek általában az év 363 napján zárva vannak a nagyközönség előtt. A két napra látogathatóvá váló rejtett, exkluzív helyszíneket szakavatott helyi önkéntes túravezetők, építészek, művészettörténészek, helytörténeti körök szakemberei mutatják be az érdeklődők számára ingyenesen, előzetes regisztrációhoz kötött formában vagy akár regisztráció nélkül. Az idei rendezvény kiemelt célja, hogy két napra Magyarország olyan rejtett kulturális gyöngyszemei, köztük számos egyházi épület és templom is reflektorfénybe kerülhessen, amelyek nincsenek, vagy esetleg távolabb esnek a klasszikus turisztikai fősodorban található helyszínektől.

Látogathatóak lesznek megyénkben olyan műemlékek, mint például a klasszicista stílusú hadtörténeti műemlék, a Monostori Erőd, mely Közép-Európa legnagyobb újkori erődje. Szintén hangsúlyt kapnak a szakrális helyszínek, melyekkel megyénk nagy számmal büszkélkedhet. Ilyen többek között a Szalézi Rend lelki központja a kegytemplom, a rendház, a lelkigyakorlatos ház, az ifjúsági ház, a kálvária, a Szent-kút és a Lourdesi-barlang patinás együttese. Ezt a helyszínt érdemes összekötni a Gerecse Natúrpark Látogatóközpont kiállításával, ahol először Assisi Szent Ferenc szellemiségét követve szólít meg a teremtett világ védelme érdekében, míg a kiállítótér másik felében a konkrét természeti értékeken keresztül mutatja be a térség egyedi kincseit, látványosságait.

Komárom-Esztergom megye bővelkedik várakban és kastélyokban is egyaránt. Érdekességnek számít a környéken az Angolkert, melynek hatalmas fái takarásában található az egykori Esterházy-uradalmi Pezsgőgyár épülete, melyet 1772-ben az Esterházy család építtetett és a kor a magyar barokk építészet egyik legjelentősebb alkotója, Fellner Jakab tervezett.

A programokról további információ, valamint a regisztráció: http://oroksegnapok.gov.hu/

FONTOS:A Kulturális Örökség Napjai keretében meghirdetett összes beltéri programon a szájat és orrot eltakaró maszk használata kötelező! Kérjük, hogy tartsák be a legalább 1,5 méteres távolságot! Kérjük a helyszínek látogatóit, hogy tájékozódjanak a szervezők által előírt helyi járványügyi előírásokról, és tartsák be azokat! Amennyiben bármilyen COVID-19 fertőzésre jellemző tünete van, igazoltan pozitív, vagy kontaktszemélynek minősül, semmiképp se vegyen részt a programokon! A helyi programok szervezői a szükséges óvintézkedésekről, fertőtlenítésről gondoskodnak.

A Kulturális Örökség Napjaira készült kisfilmeket az alábbi linken tekinthetik meg.

https://youtu.be/-2nKZrdtyAc