A Rudnay Sándor Kulturális és Városvédő Egyesület, valamint a Rudnay Sándor Alapítvány 25. alkalommal szervezett Becket Szent Tamás-emléknapot Esztergomban.

A találkozón részt vettek a hazai és a nemzetközi egyházi, politikai, gazdasági és kulturális élet képviselői.

A Becket Szent Tamásról elnevezett kápolna előtti ökumenikus megemlékezésen magyar, angol, szlovák és olasz nyelven szólt az imádság, majd a vármúzeum lovagtermében folytatódott a program.

Az emlékünnepen köszöntőjében Kiss-Rigó László püspök a keresztény gyökerek és az európai identitás fontosságát emelte ki. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere előadásában az államalapítástól mutatta be a két társadalom egyházszervezésének és hatalmi berendezkedésének folyamatos változását.

Sztáray Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikáért felelős államtitkára előadásában így szólt: a magyarok számára a kereszténység a teológiai hagyományok mellett egy társadalmi berendezkedést is jelent, amely több mint ezer éve meghatározza az ember méltóságát, a családot, a nemzetet, az állam és az egyházak helyzetét.

Iain Lindsay, az Egyesült Királyság magyarországi nagykövete beszédében így fogalmazott: Becket Tamás élete nem volt érdemtelen, mártírsága a kor emberéből a mindenkor emberévé tette.

Romanek Etelka, Esztergom polgármestere szerint nehéz korban élünk, amely elhanyagolja a nemzeti öntudatot, és veszni hagyja azokat az értékeket, amelyeknek világában egyet jelent a magyarság és a kereszténység, valamint a keresztény Európához való tartozás.