Közel 1,4 milliárd forint vissza nem térítendő kormányzati támogatással valósul meg a szerb tulajdonú, papírgyártással foglalkozó Drenik Hungary Kft. 8 milliárd forintos beruházása. A gyártási kapacitásnövelő és termékportfólió-bővítő korszerűsítés száztíz új munkahelyet teremt a megyeszékhelyen - jelentette be Szijjártó Péter.

A külgazdasági és külügyminiszter elmondta: a beruházásnak köszönhetően a gyár termelési kapacitása megduplázódik. Hozzátette: a bővítés hozzájárul a magyar papíripar termelési értékének további növekedéséhez, amely tavaly 11 százalékkal 526 milliárd forint fölé nőtt, és idén az első két hónapban 15 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A miniszter szólt arról is, hogy a fejlesztéssel még szorosabbra fűzi Magyarország a szövetséget Szerbiával.

Szijjártó Péter közölte: hazánk sikerének egyik fő alapját a megyeszékhelyek adják. Szolnok az egyik példa erre, ahol tavaly tavasszal kapta meg az építési engedélyt a svájci központú Stadler vasúti járműcsoport, 2018 őszén pedig felavatták a Béres Gyógyszergyár Zrt. új épületét, és a negyedik ipari forradalom kihívásainak megfelelő kapacitásbővítő beruházást indít a spanyol Segura is – emlékeztetett.

A politikus megemlítette, hogy a szolnoki beruházásoknak is köszönhetően kimagasló ütemben erősödött 2018-ban a magyar gazdaság, 5 százalékos volt a GDP növekedési üteme. A foglalkoztatottak 4,5 milliós száma komoly stabilitást ad a magyar gazdaságnak. Kilenc év alatt 820 ezer új munkahely jött létre Magyarországon, és "nincs megállás", ahogyan azt világosan mutatják a szolnoki fejlesztések is – egészítette ki.

Az eseményen a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal képviseletében dr. Berkó Attila kormánymegbízott és dr. Bozó Andrea a Szolnoki Járási Hivatal vezetője is jelen volt.

Nebojsa Dordević elmondta: három év múlva 19 ezer négyzetméteres raktár és 6 ezer négyzetméteres gyártócsarnok épül új gépsorral. A Drenik Hungary Kft. tulajdonosának tájékoztatása szerint az elkövetkező három évben az évi 20 ezer tonnás papírgyártásukat megkettőzik, és az előállított alapanyag feléből saját készterméket gyártanak majd.

Szalay Ferenc, Szolnok megyei jogú város polgármestere elmondta: a kft.-nél jelenleg 92 ember dolgozik, akik főként a papíriparban jelentős tapasztalattal rendelkező lakosok.

A Drenik Hungary Kft. a belgrádi DRENIK ND D.o.o cég leányvállalataként 2015 szeptemberétől működik a Szolnoki Ipari Park területén. Az anyavállalat több mint ötszáz embert foglalkoztat, és Délkelet-Európa egyik legjelentősebb papírgyártó cégévé nőtte ki magát. A vállalat cellulóz alapú alappapírgyártása havonta meghaladja az 1800 tonnát, ebből 1200 tonnát késztermékké alakítanak át.