Munkahelyteremtő felhívásra sikeresen pályázó szolnoki kis- és középvállalkozásokat köszöntött dr. Berkó Attila kormánymegbízott, és dr. Kállai Mária térségi parlamenti képviselő. Az NFA-2019-KKV nevű kiírás új munkahelyek létrehozása, a foglalkoztatás javítása, valamint a helyi gazdaság erősítése céljával nyújtott támogatást.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében tizenhárom pályázat érkezett a kormányhivatalhoz, ebből nyolc céggel kötöttünk szerződést az NFA-2019-KKV projekt keretében – ismertette dr. Berkó Attila. A kormánymegbízott hozzátette: a projekt fő szempontja, hogy segítsük a cégeket a fejlesztéseket célzó ötleteik megvalósításában.

A program közel száz állás megtartását, és 42 új munkahelyet jelent a megyében élők számára; az új munkaerőt pedig minimum két évig foglalkoztatni szükséges – hangsúlyozta dr. Berkó Attila. Hozzátette: egyre nehezebb betölteni az üres álláshelyeket Jász-Nagykun-Szolnok megyében, hiszen rendkívüli mértékben lecsökkent a munkanélküliek száma. Ez a foglalkoztatásnak jó, ugyanakkor a cégek oldaláról nehézség, ebben is segít a pályázat – egészítette ki. Dr. Berkó Attila elmondta: Magyarországon átlagosan négy-öt emberből egy-kettő kis- vagy középvállalkozásnál dolgozik, ezért fontos a szektor pályázati úton való erősítése.

A kormányhivatal vezetője kiemelte: a foglalkoztatási főosztály dolgozói – a pályázat minél hatékonyabb lefolyása érdekében – folyamatos, feszített munkatempóban látták el a feladatukat. Ennek a pályázati rendszernek szigorú rendje van, összetett az elbírálási folyamat, amely alapos előkészítő munkát kívánt – fűzte hozzá.

Magyarország Kormánya a kkv-kat helyezi a fókuszba, és komoly támogatásokat biztosít számukra – hangoztatta dr. Kállai Mária. Az országgyűlési képviselő rámutatott: a nyolc nyertes pályázóból öt szolnoki volt, összesen 67,5 millió forintot nyertek el, és 30 új munkahelyet teremtettek a térségben.

Dr. Kállai Mária felhívta a figyelmet arra, hogy szükséges a magyar kkv-k pozicionálása, a lehetőségek biztosítása, ebben az adóterhek csökkentése, az adminisztráció mérséklése, a forrásokhoz történő hozzáférés, a technológia- és generációváltás jelenthet segítséget.