A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal székhelyén, a Megyeházán már nemcsak a Díszterem őrzi az identitáserősítő kultúrát, hanem a megújult Jász és Kun termek is.

Dr. Berkó Attila kormánymegbízott elmondta: történelmünk úgy hozta, hogy a Jászság, a Kunság, a Tiszazug, a Tisza-tó egy része, valamint Szolnok térsége egy megyét alkot, amelynek épített örökségére nagy gondot fordítunk. Mindannyian büszkeséggel gondolunk a több mint száznegyven esztendős építészeti remekre, a Megyeházára, amely nemcsak a megyei önkormányzatnak és a kormányhivatalnak a központja, valamint a közgyűlések helyszíne, hanem a város, ezzel együtt a megye ékessége is. Közös érdekünk, hogy megőrizzük az utókor számára, amiben fontos szerepet játszott a Jász és Kun termek megújulása – fogalmazott a kormánymegbízott.

Dr. Berkó Attila kiemelte: a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal a megyei önkormányzattal és a Szolnoki Szakképzési Centrummal szoros együttműködésben álmodta meg a muzeális jellegű felújítást. A tervezéstől a kivitelezésig jászok, kunok és szolnokiak dolgoztak együtt az új küllemen – egészítette ki. Az összefogás eredménye pedig majd a megye polgárainak javát szolgálja, megőrizve az utókornak a történelmi hagyományokat – közölte.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke szintén az együttműködést hangsúlyozta, majd elmondta: a jászkun identitás megéléséhez minden lépés közelebb visz ahhoz, hogy összekovácsolja a megyét és ezzel együtt a benne élőket.

Hubai Imre szólt arról, hogy a hagyományaink megélésével fontos üzenetet közvetítünk az utókor számára.

A termek megtekintésekor Szalay Ferenc polgármester is köszönetet mondott a megyeszékhely ékességének számító termek megújulásáért, és örömét fejezte ki a hármas egység tovább erősödéséért, amely a jász, a kun és a szolnoki polgárok között tapasztalható.