Megnyílt a Munkácsy Mihály képeit bemutató kiállítás a Szolnoki Galériában. A nagyközönség áprilisig tekintheti meg a festőgéniusz leghíresebb munkáit. A kiállítás szakmai megnyitóján dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő, Szalay Ferenc polgármester és Horváth László, a Damjanich múzeum igazgatója mondott köszöntőt. Az egykori zsinagógában megrendezett eseményen dr. Katona Károly főigazgató is jelen volt.

Horváth László a megnyitón felidézte: a Damjanich múzeum legutóbb tizenkét éve mutatott be egy válogatást a Pákh-gyűjtemény és a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum anyagából. Az azóta eltelt idő alatt felnőtt egy újabb generáció. Azok, akik akkor megcsodálhatták, bizonyára most is szívesen felfrissítik a Munkácsy művészetével kapcsolatos élményeiket, annál is inkább, mivel közel harminc, 2007-ben be nem mutatott festmény is a nagyközönség elé kerül - tette hozzá.

A Damjanich János Múzeum igazgatója felidézte; a tárlat időzítése azért is szerencsés, mert a nagy művész százhetvenöt évvel ezelőtt 1844. február 20-án látta meg a napvilágot Munkácson, de még Lieb vezetéknévvel. Szüleit korán elvesztette, nagybátyja nevelte fel.

Az eseményen elhangzott; kevésbé ismert tény, de a festőóriás Szolnokon két alkalommal is megfordult. Munkácsy Mihály először 1890-ben járt a megyeszékhelyen. A következő látogatásra egy év múlva, 1891-ben került sor. A művész mindkét alkalomkor vonattal utazott és az 1857-ben átadott szolnoki indóházba érkezett, melynek emlékét azóta csak néhány fénykép és tervrajz őrzi.

Szalay Ferenc polgármester köszöntőjében hangsúlyozta; ma Szolnok ott tart, hogy Munkácsy Mihály művei igenis tökéletesen illenek a kulturális palettához, hiszen a jóra, a jobbra törekvés annyira megszokottá vált, hogy egymást érik az országos, sőt, nemzetközi szintű rendezvények, események.

Pákh Imre gyűjteményéből mintegy negyvenhét Munkácsy képet láthatnak az érdeklődők, egy, a festőművészt ábrázoló szobor mellett pedig az érdekes, fordulatokban bővelkedő életúttal is megismerkedhetünk.

Dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő köszöntőjében hangsúlyozta; egy olyan városba érkeztek ismét az egyik legnagyobb magyar festőművész képei, mely megannyi országosan is meghatározó produkciónak adhat otthont, ahol egy csodálatos színház, egy Bécsben is csodált szimfonikus zenekar, az ország egyetlen hivatásos női kamarakórusa, megannyi kiváló kórus, egy nemzetközi fesztiválokat szervező művészmozi, a Tisza Táncegyüttes, a Művésztelep és az Agóra mellett még számos civil kezdeményezés, megannyi színvonalas rendezvény teszi pezsgővé a hétköznapokat.

Február 20-ára, Munkácsy Mihály születésének 175. évfordulójára meglepetéssel, egy igazi kuriózummal készülnek a szervezők: ezen a napon mutatják be – Magyarországon első alkalommal - azt a festményt, amely a közelmúltban került Pákh Imre tulajdonába. A jeles alkalmon Pákh Imre is részt vesz.  Pákh Imre ellentételezés nélkül bocsájtja rendelkezésre milliárdos értéket képviselő gyűjteményét, mivel küldetésének tekinti, hogy a világon a legismertebbnek számító magyar festő életművével minél többen megismerkedhessenek hazánkban.

A méltó környezetben, a Szolnoki Galériában – egykori zsinagógában – rendezett tárlatot a nagyközönség január 12. és április 7. között látogathatja. A magyar festőzseni legismertebb munkái mellett számos kevésbé ismert művet is megtekinthetnek az érdeklődők.