A magyar nemzet hetvenhat évvel ezelőtti tragédiájára emlékeztek Szolnokon. A doni katasztrófában - amely történelmünk legnagyobb veszteségekkel járó ütközete volt - több mint százezer magyar katona veszett oda. A doni áttörés emléknapja alkalmából megemlékezést és koszorúzást szervezett Szolnok Helyőrség és Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata a Tiszai hajósok terén. A megye és a város vezetői, a helyőrségben települt katonai alakulatok, a fegyveres és civil szervezetek képviselői is koszorúztak az emlékműnél. A kormányhivatal képviseletében dr. Katona Károly főigazgató és dr. Bozó Andrea a Szolnoki Járási Hivatal vezetője helyezte el a megemlékezés koszorúját.

A második világháborúban a 2. magyar hadsereg hiányos felszerelésű honvédei már nem bírták feltartóztatni a többszörös túlerőt a Don folyónál, a szovjetek 1943. január 12-én megtörték a magyar arcvonalat és néhány hét alatt felmorzsolták seregeinket. A foglyokat embertelen körülmények között vitték a Szovjetunió belsejébe, legtöbbjük már menet közben életét vesztette. A nemzet egyik legnagyobb huszadik századi tragédiájáról sokáig még csak beszélni sem lehetett, miközben 100-120 ezer család siratta elvesztett szeretteit, sokszor évtizedekig bízva abban, hogy az eltűnt apa, férj, testvér mégis hazatér. A kétszázezerből alig hatvanezren léptek újra magyar földre.

A történelmi zászlók behozatalát és a megemlékező beszédet követően helyezte el koszorúját az emlékműnél Dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő, a város nevében Szalay Ferenc polgármester, Szabó István és Fejér Andor alpolgármesterek, dr. Csoór György a megyei közgyűlés alelnöke, a kormányhivatal nevében pedig dr. Katona Károly főigazgató és dr. Bozó Andrea a Szolnoki Járási Hivatal vezetője.