A közfoglalkoztatottak létszámának folyamatos csökkenése egyértelműen igazolta a kormány szándékait, a program eredményei azt mutatják, hogy ez sikeres foglalkoztatási forma - mondta Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára a V. Országos Közfoglalkoztatási Kiállítás és Vásár budapesti megnyitóján.

Az államtitkár ismertette, hogy 2016-os több mint 220 ezerről alig 100 ezerre csökkent a közfoglalkoztatottak létszáma, és a kormány szándéka szerint tovább csökken.

Hozzátette, hogy a gazdasági fejlődés, a munkalehetőségek növekedésével tovább csökkenhet a munkanélküliség, és azok száma, akik nem az elsődleges munkaerőpiacon dolgoznak.

Elmondta, hogy a közfoglalkoztatottak számának csökkenésével az erre fordított források is csökkennek, a 2020-as évre 180 milliárd forint áll rendelkezésre a közfoglalkoztatási programokra. Hozzáfűzte, hogy a gazdaság teljesítményének köszönhetően lehetőség van arra, hogy a közfoglalkoztatottak egyszeri juttatást kapjanak, összesen mintegy 9 milliárd forint értékben.

A közfoglalkoztatás haszna társadalmi és szociális, mert a közösségben végzett munkával a közfoglalkoztatottaknak esélyük nyílik az elsődleges munkaerőpiacra való belépésre. 2010 óta több mint 240 ezer közfoglalkoztatott vett részt olyan képzésen, amellyel képzettséget szereztek a továbblépéshez - mondta.

A kiállításon 130 kiállító mutatta be a közfoglalkoztatás eredményeit. A települések a közfoglalkoztatottak munkájával rendezettebbé váltak, a közterületek gondozottak lettek, sok helyen a csapadékvíz-elvezetést oldották meg, vagy a mezőgazdasági utakat javították - ismertette az államtitkár.

Jász-Nagykun-Szolnok megyét idén 9 település képviselte; a kiállításon Jánoshida, Kunhegyes, Mezőtúr, Örményes, Tiszabura, Tiszafüred, Tiszaörs, Jászszentandrás és Tiszaigar is bemutatta előállított termékeit a túri perectől az igari mézen át a hímzett népi motívumos textíliákig. A települések standjait a kormányhivatal képviseletében dr. Katona Károly főigazgató is végiglátogatta.