A Magyar Falu Program, összefonódva a Modern Városok Program fejlesztéseivel a 2018-2022 közötti kormányzati ciklus egyik fontos stratégiai eleme. Csak az idei évben 150 milliárd forint központi költségvetési forrás jut az 5000 fő alatti településekre, 2200-2400 nyertes projekt révén szinte minden falura juthat majd legalább egy fejlesztés. A részletekről Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos és Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára tartott sajtótájékoztatót a megyeszékhelyen. Az eseményt követő fórumon a megye országgyűlési képviselői, dr. Katona Károly a megyei kormányhivatal főigazgatója és a járási hivatalok vezetői is jelen voltak.

2887 olyan település van Magyarországon, ahol ötezernél is kevesebben élnek, közülük 101 város, 2786 község. Mintegy 2300 település esetében a népességszám csökkenése meghaladja az országos átlagot, különös tekintettel az 5000 fő alatti településekre - mondta Gyopáros Alpár.

A falvak fejlesztése a népességmegtartó erő tekintetében szorosan kötődik a Modern Városok Programhoz, hiszen ha megfelelő színvonalúra fejlesztik a megyei jogú városok szolgáltatásait, például egyetemeit, akkor nem biztos, hogy a falvakban élő fiatalok Budapestre, illetve külföldre mennek tanulni, illetve oda költöznek.

Az egyetemekhez hasonlóan fontosak a gyorsforgalmi utak is – emelte ki Cseresnyés Péter, hozzátéve: a kormány vállalta, hogy a Modern Városok Program keretében a 2020-as évek közepéig valamennyi megyei jogú várost bekapcsolja a gyorsforgalmi úthálózatba, és ahol csak lehetőség nyílik rá, ott a határ mentén fekvő megyei jogú városokon túl a határátkelőket is elérjük a gyorsforgalmi utakkal. Fejlesztések indulnak a mellékútvonalakon és a 4-5 számjegyű utakon is.

Elkötelezett a program a falusi orvosi ellátás és az óvodák fejlesztése mellett, ami erősíteni fogja a helyben maradást. Ezt a célt szolgálja majd a falusi CSOK is, mely a korábbiaknál is jóval kedvezőbb lehetőségeket, támogatásokat nyújthat a fiataloknak a falusi ingatlanvásárlásra, ennek részleteit kidolgozták.

Az idei évben 125 milliárd forint jut majd infrastrukturális beruházásokra, illetve kisebb részben valamilyen szolgáltatási területre. Ez igen jelentős összeg, ha arra gondolunk, hogy az éves szinten a költségvetésből 135-150 milliárddal finanszírozott Modern Városok Program a hazai építőipar húzóágazatává vált és most ez a forrás megduplázódik.

A Magyar Falu Program központi költségvetési forrásból valósul meg - mondta Gyopáros Alpár.

Ma több mint 3 millió ember él az 5000 fő alatti településeken, azaz az ország lakosságának harmada. A tervek szerint az idei évben 2200-2400 nyertes pályázatot hirdethetnek, azaz minden érintett településen látszódni fognak a fejlesztések, a program eredményei.