A rákellenes világnap alkalmából a prevencióra és a rendszeres szűrővizsgálatokon történő részvételre hívja fel a figyelmet dr. Beke Gabriella, Jász-Nagykun-Szolnok megye tiszti főorvosa.

Az ezredfordulón Párizsban tartották az első rákellenes világkongresszust, amely során február 4-én történelmi dokumentumot írtak alá a résztvevők. A Rákellenes Alapítványt a világ minden részéről összegyűlt vezető kormányzati tisztségviselők, a legjelentősebb rákkutató társaságok és szervezetek vezetői, orvosvezetők, betegképviselő civil szervezetek és az ipar reprezentánsai látták el kézjegyükkel. Világméretű összefogást szorgalmaztak a halálos kór ellen. Ennek emlékére a kongresszus rákellenes világnappá nyilvánította február 4-ét.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében – az országoshoz hasonlóan – még mindig a szív-érrendszeri, illetve a daganatos betegségek állnak a vezető halálokok listáján. Ha a korai halálozást vizsgáljuk (amibe a 65 éves kor előtti halálozás tartozik) megállapítható, hogy a nők körében a rákos megbetegedések okozta halálozások állnak az első helyen.

A rosszindulatú, daganatos megbetegedések okozta halálozásokat tekintve mindkét nemnél első helyen a légcső, hörgő és a tüdő rosszindulatú daganata szerepel. Ezt követi a férfiaknál a vastagbéldaganatok okozta halálozás. A nőknél második helyen az emlő rosszindulatú daganata szerepel, ezzel megegyező arányú a vastagbéldaganatok okozta halálozás. Harmadik helyen a férfiaknál a prosztata rosszindulatú daganata szerepel. A férfiak jellemzően később fordulnak orvoshoz, így a betegség kialakulása már előrehaladottabb lesz a kezelés megkezdésekor, ezért sok esetben a gyógyulás esélyei is rosszabbak. Ezért is fontos a népegészségügyi szűréseken történő rendszeres részvétel, amely egész évben elérhető a lakosság számára.

Az egyes daganatok okozta halálozás csökkentésében elvitathatatlan szerepe van a szűrővizsgálatoknak, mint a méhnyak-, emlő-, vastagbél-, prosztata-, szájüregi- és a melanoma szűréseknek, ezáltal a daganatok korai felismerésének és gyógykezelésének – hangsúlyozta dr. Beke Gabriella megyei tiszti főorvos.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának vezetője hozzátette; térségünk halálozási rátáján túl a lakosság egészségi állapotán is van javítanivaló, amihez egészséges életmódra, a gyermekkorban kezdődő tudatosságra és a prevencióra van szükség.

A következő alkalom a „Tiszta Szívvel Szolnokért!” betegségmegelőző lakossági szűrővizsgálati program lesz 2020. március 2 és 6 között a megyeszékhelyen, ahol a kormányhivatal népegészségügyi munkatársai is várják Önöket!

A részvétel ingyenes, amelyen személyre szabott tanácsadással, szakorvosi, szakápolói jelenléttel várunk mindenkit.