Egyre többet vásárlunk az interneten, s noha a tudatos online vásárlás praktikus lehet, a szakértők óvatosságra intik a fogyasztókat!Bár az európai értéktől elmarad, Magyarországon évente kétszámjegyű az internetes vásárlások számának növekedése – jelentették ki illetékes szervezetek és kutatócégek tavaly az MTI-nek. Hazánkban a teljes kiskereskedelmi forgalom hat százalékát teszi ki az online értékesítés, ugyanakkor manapság is kellemetlen pillanatokat okozhat egyes webshopok megtévesztő magatartása.

A digitális szokások átalakulása nyomán életre hívott Biztonságos Internet Napján – 2020-ban ez február 11-re esik – a hatóságok is felhívják a figyelmet a biztonságos internetezés fontosságára. Ide tartozik a kiberbűnözés, a közösségi média témája, a gyermekek védelme és a digitális fogyasztóvédelem is.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Főosztályának vezetője szerint megfelelő körültekintéssel biztonságosan vásárolhatunk az internetről. Dr. Lipták Gergely elmondta: megyénkben a webáruházak túlnyomó része jól működik, betartják a jogszabályokat, így biztonságosan lehet ezekben az üzletekben vásárolni.

A szakértő hangsúlyozta: az online vásárlás kényelmes, időt, energiát spórol, ráadásul nem számít sem a földrajzi távolság, sem pedig a nyitvatartási idő. Emellett lehetőség van az ajánlatok összehasonlítására, kiválaszthatjuk a legjobb vagy legolcsóbb terméket – egészítette ki.

Ugyanakkor jóval kevesebb információ áll rendelkezésre a termékről: nem lehet kézbe venni, megvizsgálni, felpróbálni, és az sem ellenőrizhető, hogy a termék tulajdonságai azonosak-e a hirdetésben szereplő információkkal – hívta fel a figyelmet dr. Lipták Gergely. Hozzátette: a termék árusítói sem mindig jogosultak gazdasági tevékenységre.

A szakértő azt tanácsolja, olyan online üzletben vásároljunk, ahol megfelelő tájékoztatást kapunk a webáruház üzemeltetőjéről, vagyis feltüntetik a cég nevét, címét, székhelyét, elérhetőségét, adószámát. Rendelés előtt mindig törekedjünk a lehető legtöbb információ megszerzésére a kereskedőről és a vásárlás feltételeiről, szánjunk elég időt az általános szerződési feltételek elolvasására – javasolja.

A vállalkozás köteles minket tájékoztatni az elállási jog gyakorlásának részletes feltételeiről is – tudatta a főosztályvezető, aki azt is hangsúlyozta: a magyar jogszabályok is jelentős védelmet biztosítanak a fogyasztóknak.