Mintegy százezer köbméternyi cián és nehézfém jutott a Tiszába, amikor a Románia területén fekvő Nagybánya mellett egy ausztrál-román tulajdonú bányászati melléktermék-ülepítő cianidos zagytározójának töltése átszakadt. A tragikus eseményre a Tisza Élővilágának Napján emlékeztek Szolnokon a Tiszavirág hídnál és a városházán.

A Tisza partján tartott megemlékezésen Lovas Attila idézte fel a korabeli eseményeket. A KÖTIVIZIG igazgatója hangsúlyozta: az ökológiai katasztrófa gazdaságilag is mérhető károkat okozott. Soha nem látott pusztulás következett be, de a Tisza-tóban az élővilág egy része biztonságban volt, hála az eredményes vízkormányzásnak. A végrehajtott beavatkozásnak és a természet öngyógyító hatásának köszönhetően néhány éven belül helyreállt a folyó élővilága.

A helyszíni megemlékezés a Tisza folyó megkoszorúzásával zárult.

A szolnoki városháza dísztermében folytatódott a jubileumi megemlékezés, ahol felelevenítették a tragikus események részleteit, megköszönték a kárelhárításban részt vevők eredményes tevékenységét, majd szakmai előadások következtek.

Dr. Hoffmann Imre, közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkár két évtizeddel ezelőtt még a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságot vezetve személyesen is megélte a védekezési időszakot a Tisza fővárosában. Az államtitkár hangsúlyozta: a 2000-es év egy rendkívüli év volt több szempontból is, Szolnok és a Tisza folyó mentén élők többsége átélte minden idők legnagyobb környezeti katasztrófájának számító cianidszennyezését, majd néhány hónap múlva a nagy tiszai árvizet is. 14 szervezet: hatóságok, hivatalok és igazgatóságok fogtak össze a károk enyhítésében – emlékeztetett.

Szalay Ferenc az összefogás jelentőségét kiemelve hangsúlyozta: az, hogy nem történt még nagyobb tragédia, az az akkoriban szolgálatot teljesítő szakemberek, hatóságok, vezetők kiváló együttműködésének eredménye. A gyors beavatkozások hatására folyamatosan csökkenni kezdett a ciánszennyezés koncentrációja a Tisza folyón  – fogalmazott Szolnok város akkori és jelenlegi polgármestere.

Dr. Kállai Mária, a térség országgyűlési képviselője megköszönte a szakemberek kimagasló kárelhárító tevékenységét, majd hozzátette, a ciánkatasztrófa idején csaknem másfél millió emberélet volt érintett, ám a felkészült vízügyi szakembereknek köszönhetően nagymértékben sikerült mérsékelni a károkat.

Dr. Berkó Attila kormánymegbízott, a Megyei Védelmi Bizottság elnöke szintén köszönetét fejezte ki a szakemberek példaértékű helytállásáért, majd a környezet védelmének fontosságára hívta fel a figyelmet. Zárásként egy szemléletformáló gondolatot osztott meg: a termőföldünk, a földünk, a bolygónk az nem a mi örökségünk, hanem mindezt kölcsön kaptuk unokáinktól. Óvjuk a környezetet, őrizzük természeti kincseinket!