2020-tól 25 százalékkal több támogatást kapnak a méhészek a nemzeti méhészeti program részeként – mondta Nagy István agrárminiszter.

A tárcavezető a magyar méhészek XI. gödöllői világtalálkozóján elmondta: a magyar méhészet kicsi, de stratégiai fontosságú ágazat, amely nélkül nagy ágazatok kerülnének bajba.

Hangsúlyozta: a méhek által végzett beporzás nélkül a biológiai sokszínűség kerülne veszélybe. Erre való tekintettel a kormány idén bevezette a beporzási támogatást, amelynek összege méhcsaládonként 500 forint volt emlékeztetett Nagy István, majd hozzátette: jövőre ezt a támogatást 1000 forintra emelik.

A méhészek számára elérhető forrás 998,5 millió forintra bővül, ami 25 százalékos növekedést jelent – egészítette ki.

Nagy István szólt arról is, hogy az Európai Unión kívüli országokból, főként Kínából érkező méz gyakran gyengébb minőségű. A magasabb technológiai színvonalon és magasabb élelmiszer-biztonsági feltételek mellett termelő tagállami méhészek nehezen állják az árversenyt, aminek hosszabb távon az lehet a következménye, hogy piaci alapon egyre kevésbé lesz fenntartható a méhészeti tevékenység – emelte ki a tárcavezető.

Az agrárminiszter közölte: a méhészet gazdaságosságának csökkenése miatt egyre kevésbé választják a fiatalok a méhészkedést. Ezzel nem az a legnagyobb probléma, hogy 30 000 tonna méz helyett csak 15 000 tonna termelődik, hanem a méhcsaládok csökkenésével elmaradhat a beporzás, aminek már nemzetgazdasági következménye lehet – hangsúlyozta.