Heves megyében még mindig jóval járványküszöb alatti az influenza aktivitása, de már több betegnél azonosították a vírus A típusát. A járványos időszak megyénkben későbbre várható, így a szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy még van idő az influenza elleni oltás beadatására! A Heves Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának jelentése szerint az év második hetében 390 fő fordult megyénkben orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, mindhárom járási hivatal ellátási területéről. A betegek nagyjából fele 14 év alatti. A térítésmentes védőoltások a háziorvosi praxisokban elérhetők!

Az influenzafigyelő szolgálatban résztvevő megyei praxisokból származó adatok alapján készített becslés szerint 2019. január 07. és január 13. között 390 fő fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel

Megbetegedéseket mindhárom Járási Hivatal Népegészségügyi Osztályához jelentettek.

A 2. héten orvoshoz fordult betegek kormegoszlása az alábbiak szerint alakult:
- A betegek 47,4%-a a 14 éven aluliak korcsoportjából került ki. Az 1 éven aluliak korcsoportját leszámítva valamennyi korosztály érintett volt.
- A 14 éven felüliek közül került ki a betegek 52,6%-a. Esetükben minden korcsoportból jelentettek megbetegedést.

Heves megyében a 2. héten a 100 000 lakosra jutó, influenzaszerű tünetekkel orvoshoz forduló betegek aránya 127,7 százezrelék, ami ún. járvány-küszöb érték (150 százezrelék) alatti, alacsony influenza aktivitást mutat.

Az elmúlt héten három Heves megyei beteg mintáját vizsgálták meg a Nemzeti Népegészségügyi Központ Légúti Vírus Osztályán, ahol egy mintából RSV-t (légúti óriássejtes vírus), két mintából Influenza A vírust mutattak ki.

Az említett időszakban megyénk egyik fekvőbeteg ellátó intézményében újabb két beteg vizsgálati anyagában azonosították az Influenza A vírust.

Az influenza ellen a legjobb védekezés a védőoltás. Javasolt az oltás mielőbbi beadatása, hogy a védettség minél előbb kialakulhasson. Az emberi szervezet immunizálásához az oltást követően 10-14 napra van szükség.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján megyénk területén január utolsó és február első heteiben kezd el az influenza járványosan terjedni, ezért a védettség kialakulásához még elegendő idő áll rendelkezésre. A kockázati csoportba tartozó személyek számára a térítésmentes influenza elleni oltóanyagok elérhetőek megyénk háziorvosi praxisaiban!

A 2018/2019. évi influenzaszezonban a térítésmentes védőoltásra jogosultak köre:

3 éven felüliek

A)
Az influenzavírus által okozott megbetegedések súlyosságának, valamint a halálozások számának csökkentése érdekében a fokozottan veszélyeztetettek kockázati csoportjait javasolt oltani az alábbiak szerint a 6 hónaposnál idősebb, súlyos betegség kockázatának kitett:
- krónikus légzőszervi betegségben szenvedők, pl. asztmás betegek;
- súlyos elhízás vagy neuromusculáris betegség miatt csökkent légzésfunkciójú betegek;
- szív-, érrendszeri betegségben szenvedők (kivéve a megfelelően beállított magasvérnyomás-betegséget);
- veleszületett vagy betegség/kezelés révén szerzett immunhiányos állapotú betegek (beleértve a HIV-pozitív személyeket, daganatos betegségben szenvedőket is);
- krónikus máj- és vesebetegek;
- anyagcsere-betegségben szenvedők, pl. diabetes;
- várandósok a gesztációs héttől függetlenül;
- azok a nők, akik a gyermekvállalást az influenzaszezon idejére tervezik;
- rehabilitációs, átmeneti elhelyezést nyújtó intézményekben, lakóotthonokban, vagy egészségügyi intézményekben huzamosabb ideig ápolt, gondozott személyek;
- tartós szalicilát-kezelésben részesülő gyermekek és serdülők (a Reye-szindróma veszélye miatt);
- 60 éven felüliek, egészségi állapotuktól függetlenül.

B) A fenti kockázati csoportokat a fertőzés átvitele révén veszélyeztető személyek:
- egészségügyi dolgozók, különös tekintettel a transzplantációs, az onkológiai, a hematológiai, a dializáló, a szülészeti-nőgyógyászati, a felnőttek és a gyermekek számára intenzív ellátást nyújtó, valamint a krónikus belgyógyászati osztályokon a betegekkel közvetlen kapcsolatba kerülő személyekre, továbbá a várandós nők és az újszülöttek, csecsemők gondozását végző egészségügyi dolgozók (beleértve a védőnőket is),
- ápolást, gondozást nyújtó egészségügyi/szociális intézmények dolgozói.

C) Az állati és emberi influenzavírusok keveredésének megelőzése és a géncsere lehetőségének csökkentése érdekében fel kell ajánlani a térítésmentes védőoltást a sertés és baromfi tartásával, valamint ezen állatok szállításával szervezett munkavégzés keretében foglalkozó személyeknek. Védőoltásban részesíthetők továbbá a baromfifeldolgozókban, a vágóhidakon dolgozók, valamint mindazok, akik az állati eredetű influenzavírussal fertőzött vagy arra gyanús állatok megsemmisítésével foglalkozhatnak. Az influenzaoltások megszervezése a foglalkozás-egészségügyi szolgálatok segítségével történik.

3 éven aluli (6-35 hónapos) gyermekek:
- krónikus szív-érrendszeri, és/vagy légzőrendszeri betegségben szenvedő gyermekek (beleértve a bronchopulmonáris dysplasiát, cysticus fibrosist és asztmát), akiknek az állapota rendszeres orvosi ellenőrzést vagy kórházi kezelést igényel;
- veleszületett vagy szerzett immundeficienciában szenvedők;
- vesebeteg gyermekek;
- anaemiában, hemoglobinopathiában szenvedők;
- hosszantartó acetilszalicilsav terápiában részesülők;
- egyéb krónikus betegségben szenvedők (diabetesek, anyagcsere betegek);
- egészségügyi intézményben tartósan ápolt gyermekek, csecsemő- és gyermekotthonok lakói.

Akik nem tartoznak fentebb ismertetett csoportokhoz, azok részére térítés ellenében az oltóanyag a gyógyszertárakból szerezhető be.