Az Egri és a Mátrai borvidéken is szüretelnek a gazdák, ezekben a napokban a fehér fajták betakarítása zajlik. A szőlő feldolgozásával foglalkozó munkáltatóknak és munkavállalóknak kiemelt figyelmet kell fordítaniuk ebben az időszakban a mustgázmérgezés megelőzésére - közölte az Egri Járási Hivatal Munkaügyi és munkavédelmi osztálya.

A must erjedése közben mustgáz, vagyis szén-dioxid (CO2) keletkezik, amely rossz szellőzési viszonyok között a földalatti pincékben a padlószintről indulva felhalmozódik, és kiszorítva a levegőből az oxigént fulladást okoz. A gázérzékelő riasztók felszerelésén túl a tragédiák megelőzésére a pinceajtó nyitásához rendelt reteszelt mesterséges szellőző rendszer használata ad megfelelő megoldást.

Önmagában az úgynevezett „gyertyapróba” alkalmazása nem tekinthető megbízhatónak!

A gyertyapróba lényege az, hogy a pincébe égő gyertyával mennek le, ha ez elalszik, akkor ott feltehetően nagy koncentrációban mustgáz van jelen. A gyertya lángja általában csak 14%-os CO2-tartalom esetén alszik el, ezzel szemben egy ember 9% CO2-tartalmú légtérben történő 5-10 perces tartózkodás alatt halálos fulladást, mérgezést szenvedhet. A 20% CO2-tartalmú légtér pedig azonnali halált okozhat. Ha a gyertya lángja menet közben vagy a pincében elhelyezve kialszik, akkor nagy valószínűséggel mustgáz van a helyiségben. Ilyenkor haladéktalanul vissza kell fordulni, illetve el kell hagyni a helyiséget!

A Pénzügyminisztérium Munkavédelmi Főosztályának tanácsait IDE kattintva olvashatja!

A Munkavédelmi Tanácsadó Szolgálat zöld száma (06 80 204 292) ingyenesen hívható keddi és csütörtöki munkanapokon, 8.30-16.00 között. E-mail: munkavedelem-info@pm.gov.hu