Horváth László, a Heves Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott és Szabó Róbert, a Heves Megyei Közgyűlés elnöke december 21-én aláírta a megyei intézmények átadásáról szóló megállapodást. Az elnöknek ehhez a megyei közgyűlés a keddi, soron kívüli ülésén adott felhatalmazást.

Horváth László, a Heves Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott és Szabó Róbert, a Heves Megyei Közgyűlés elnöke

2011. november 26-án lépett hatályba a megyei önkormányzatok konszolidációjáról, a megyei önkormányzati intézmények és a Fővárosi Önkormányzat egyes egészségügyi intézményeinek átvételéről szóló törvény.  Ennek értelmében 2012. január 1-jétől az állam veszi át a megyei önkormányzat fenntartásában lévő egészségügyi, oktatási, szociális, ifjúságvédelmi, közművelődési intézményeket és gazdasági társaságokat, alapítványokat, valamint a Fővárosi Önkormányzat fenntartásában lévő egészségügyi intézményeket, azok adósságállományával együtt. A törvény végrehajtására készült kormányrendelet melléklete az a megállapodás-tervezet, amelyet a törvény értelmében a megyei kormánymegbízott, a megyei közgyűlés elnöke, valamint a magyar állam nevében tulajdonosi jogokat gyakorló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. és Nemzeti Földalapkezelő Szervezet vezetői írnak alá.

 
Az átadás-átvételi megállapodások rögzítik azokat az intézményeket és vagyonelemeket, amelyek állami tulajdonba kerülnek. Ezzel a megyei önkormányzatok és intézményeik komoly lehetőséget kaptak, hogy húsz év nehézségekkel és kudarcokkal teli időszaka után megszabaduljanak az adósságcsapdától, a mindennapi működési gondoktól és e helyett megmaradó feladataik színvonalának emelésére koncentráljanak. A térségi és a megyei területfejlesztési, fejlesztéspolitikai feladatok ellátása az eddiginél erősebb jogosítványokkal teljes mértékben a megyei önkormányzatok feladata lesz a jövőben.

 
A kormánymegbízott és a közgyűlési elnök is kifejezte köszönetét valamennyi érintett intézmény, valamint mindkét hivatal dolgozóinak az utóbbi hetek megfeszített tempójú, áldozatos munkájáért.