Az év végi ünnepi időszakban üzletekben, szolgáltatóknál és utcai árusoknál is ellenőrzött megyénkben a fogyasztóvédelem. Kiemelt volt az egri piacon történő ellenőrzés, amelyen a Heves Megyei Kormányhivatal fogyasztóvédelmi szakemberein túl adóhatósági, munkaügyi és élelmiszerlánc-biztonsági ellenőrök is részt vettek.

A Heves Megyei Kormányhivatal fogyasztóvédelmi szakemberei az ünnepeket megelőző időszakban több, mint ötven alkalommal tartottak szúrópróbaszerű ellenőrzést. Összesen 46 üzletet, szolgáltatót vizsgáltak és mindössze két esetben tártak fel jogsértést, az egységárak feltüntetésével volt probléma. Az eljárás alá vont vállalkozások kis- és középvállalkozások voltak.

Szilveszter előtt kétszer ellenőriztek maszkokat, trombitákat áruló alkalmi utcai kereskedőket, de nem állapítottak meg jogsértést.

A 2018-as év végén társhatóságokkal közösen is folytatott ellenőrzéseket a fogyasztóvédelem megyénkben. Ezekben az akciókban a fogyasztóvédők mellett munkaügyi és élelmiszerlánc-biztonsági ellenőrök, valamint az adóhatóság szakemberei is részt vettek. Két alkalommal ellenőriztek az egri Katona téri piacon, négy esetben pedig közterületen fenyőfát árusító egyéni vállalkozóknál, cégeknél vizsgálódtak. Fogyasztóvédelmi tárgyú jogsértést nem tapasztaltak. Az árak, költségek is megfelelően fel voltak tüntetve.

A fogyasztóvédelmi hatóság 2019-ben is kiemelt figyelmet fordít az általános kereskedelemi feltételek (különösen az árak, egységárak feltüntetése, akciós árak megtartása) fogyasztóvédelmi szabályainak ellenőrzésére, a fogyasztók biztonságos, nyugodt vásárlása érdekében.