A Hajdú-Bihar Megyei Védelmi Bizottság 2018. november 28-án az MH 5. Bocskai István Lövészdandár Kossuth Laktanyájában tartotta őszi kihelyezett ülését.

Rácz Róbert kormánymegbízott, a bizottság elnöke köszöntőjét követően a tagok elfogadták az ülés napirendjét, megtárgyalták az előterjesztéseket és elfogadták az azokról szóló határozatokat.
Az ülés tagjai és állandó meghívottai a döntéseket követően szakmai tájékoztatókat hallgathattak meg.
Dr. Ruszin Romulusz dandártábornok, az ülés helyszínét biztosító alakulat parancsnoka beszámolt a védelmi igazgatással kapcsolatos idei tevékenységükről, majd Szőke Miklós alezredes, a HM Védelmi Igazgatási Főosztály kiemelt főtisztje tartott tájékoztatót a főosztály szervezésében októberben végrehajtott „Cooperative Support 2018” Befogadó Nemzeti Támogatás országos módszertani rendszergyakorlás keretében elvégzett feladatokról.
Az ülés résztvevői tájékoztatást kaptak a katonai igazgatás és a toborzó tevékenység aktuális helyzetéről, a „170 éves a Magyar Honvédség” országos programsorozat keretében megrendezett „Kaszárnyafutás” megyei rendezvényéről is, valamint bemutatkozott az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred megbízott parancsnoka, aki előadásában ismertette az Önkéntes Területvédelmi Tartalékos rendszer megújult struktúráját.
A beszámolókat követően az ülés az Alkotmányvédelmi Hivatal előadásával zárult.

Az ülés zárását követően a résztvevők az MH 5. Bocskai István Lövészdandár és a Hortobágy Mentőcsoport technikai eszközbemutatóját tekinthették meg.