­A Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal idén több mint ötszáz fesztiválozónak intézett ügyet, nyújtott segítséget a debreceni Campuson.

A rendezvény minden napján 12 és 20 óra között – a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. közreműködésével – kormányablak busz állt azon fesztiválozók rendelkezésére, akik okmányügyeiket kívánták elintézni a helyszínen. A legtöbb ügyfél személyazonosító igazolvány cseréje, diákigazolvány, illetve lakcímkártya pótlása ügyében vette igénybe a mobil kormányablak szolgáltatásait, de többen igényeltek útlevelet is. Ezek mellett  nagy volt az érdeklődés a kormányzati döntésnek köszönhetően 2019. július 1. napjától hatályba lépett Családvédelmi Akcióprogram keretében nyújtható állami támogatásokkal kapcsolatban, valamint népszerű volt az ügyfélkapu regisztráció, illetve a meglévő ügyfélkapu regisztráció aktiválása is.

A kormányhivatal szakemberei pénteken és szombaton foglalkoztatási, népegészségügyi, fogyasztóvédelmi és munkaügyi-munkavédelmi témákkal kapcsolatos tájékoztatókat tartottak. A legnagyobb érdeklődés a Nyári diákmunka program iránt mutatkozott, amelyre idén 200 millió forintos keret áll a kormányhivatal rendelkezésére. Sokan érdeklődtek a védőoltások iránt is, a nyári időszakban kockázatot jelentő bőrrák megelőzésének lehetőségeiről, illetve előkerültek a fogyasztóvédelmi témák is: kérdéseket tettek fel a szakembereknek a minőségi kifogások intézésének szabályairól, a javítás, csere és visszavásárlás lehetőségeiről, az internetes vásárlással kapcsolatos szabályokról.

A kormányhivatal idén először megjelent a Jobstreeten is, ahol az EURES hálózat működéséről, a külföldről hazatérő magyar munkavállalók és családtagjaik a magyarországi munkavállalásával kapcsolatos lehetőségeiről tájékozódhattak a fesztiválra látogatók. Emellett a GINOP-5.1.1-15-2015-00001 Út a munkaerőpiacra kiemelt projekt munkatársai is fogadták az érdeklődőket, akik információt kaphattak a projekt célcsoportjait érintő támogatásokról, a programba vonás feltételeiről, a szolgáltatásokról és a munkaerőpiacon feltárt üres álláshelyekről egyaránt.