Az elmúlt harminc év legátfogóbb honvédelmi fejlesztése a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program, amely a Magyar Honvédség minden területét érinti. A miniszter úgy fogalmazott, hogy Magyarország értékeit és érdekeit csak erős, ütőképes, modern, a hazája iránt elkötelezett Magyar Honvédség képes garantálni.

Dr. Benkő Tibor honvédelmi minisztert Széles Sándor kormánymegbízott köszöntötte, aki emlékeztetett a 2013-as szigetközi árvíz elleni védekezés során nyújtott – az akkor még Honvéd Vezérkar főnökeként szolgálatot teljesítő – Dr. Benkő Tibor és kollégái által nyújtott nagyfokú és számottevő segítségre.

A honvédelmi miniszter kifejtette: a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési program célja, hogy Magyarország erős, ütőképes, a kor követelményeinek megfelelő, a 21. század kihívásait kezelni képes, kiválóan felkészített katonákkal rendelkező, a hazájuk iránt elkötelezett, lojális és bármikor bevethető hadsereggel rendelkezzen. A miniszter kiemelte a Likócsi laktanya egyedülállóságát az Arrabona Légvédelmi Rakétaezred vonatkozásában. Dr. Benkő Tibor a rendezvényen beszámolt a magyar haditechnikai fejlesztésekről is, amelyek célja, hogy a katonák számára a legkorszerűbb technikai eszközöket tudják biztosítani. Kiemelte, hogy a honvédelmi fejlesztési program középpontjában az ember, a katona áll.

A miniszter előadásában kitért arra is, hogy egy önkéntes tartalékos katonáknak ösztönző juttatási rendszert dolgoztak ki, amelynek a hazafias honvédelmi neveléssel együtt az a célja, hogy a jelenlegi mintegy 8900-ról 2026-ra húszezerre nőjön az önkéntes tartalékos katonák száma.

A miniszter közölte többek között azt is, hogy a Magyar Honvédség regionális különleges műveleti parancsnokságot hoz létre, mindezt pedig a NATO-tagországok mellett Ausztria is támogatja. A szemléletes és részletes miniszteri előadás a programot összefoglaló rövidfilm levetítésével zárult.

Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő Győr történelmi eseményein keresztül méltatta a magyar honvédség szerepét térségünkben. Kiemelte, hogy Győr nemcsak a kultúra, a sport, az infrastruktúra és ipar miatt kiemelkedő város, hanem a honvédelem szempontjából is, hiszen már a török időkben visszaszerezték a győri várat az akkori várvédő hősök.

A rendezvényen jelen voltak a Győr-Moson-Sopron Megyei és Helyi Védelmi Bizottság tagjai, a Megyei Államigazgatási Kollégium tagjai, továbbá a honvédelmi feladatokban közreműködő megyei, helyi, és települési szervezetek és közoktatási intézmények vezetői, polgármesterek valamint a hivatásos, szerződéses, nyugállományú, önkéntes műveleti és területvédelmi tartalékos katonák is.