A külhoni magyar gyermekek éve alkalmából könyvgyűjtést szervezett a Csongrád Megyei Kormányhivatal, az akcióhoza Mátrix és a Karitáció Alapítvány, valamint magányszemélyek is csatlakoztak. A hónapok óta tartó gyűjtéseredményeként több mint 600 könyvet sikerült átadni a 94 határon túli és anyaországi civil szervezetet tömörítő Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének.

Sokadszor mutatjuk meg, hogy ez a hivatal emberarcú, és képesek vagyunk az állami feladatok ellátásán túl fontos ügyek mellé állni – mondta Juhász Tünde az átadón. A kormánymegbízott elmondta, bíznak benne, hogy a mesekönyvekből, verseskötetekből és ismeretterjesztő kiadványokból álló adománycsomag segít orvosolni azt a hátrányt, amely a határon túli magyar gyerekeket a kisebbségi lét miatt éri.

Márton Zsuzsanna, a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének elnöke a külhoni családok és gyermekek nevében is köszönetet mondott az adományokért, elmondta, hogy a könyvek olyan határon túli közösségekhez kerülnek majd, ahol a tudásszomj ugyan megvan, csak sokszor nincs mivel csillapítani.

Az átadón Hajdújárásról és Királyhalmáról érkezett délvidéki fiatalok is szerepeltek, akik táncos-zenés műsorral színesítették a programot. A gyűjtés ötlete is olyan személytől származik, aki maga is határon túli gyerekként nőtt fel: Ács Ibolya, az alapítványok önkéntese szintén Délvidékről származik, így személyes tapasztalatból tudja, hogy a kisebbségben élő gyerekek számára milyen fontosak az anyanyelvű kiadványok.

Az ünnepséget követően előadások hangzottak el, amelyek beszámoltak a családszervezetek közötti, országhatárokon átnyúló összefogásról, külön kitérve a délvidéki és a Csongrád megyei szervezetek munkájára.