Régi adósságot törlesztett az ötszáz főt számláló, Csongrád megyei település azzal, hogy emlékművet állított első világháborús halottainak. Simor Márton szobrászművész alkotását dr. Juhász Tünde kormánymegbízott avatta fel.

A nagy háború centenáriumára emlékező megyei rendezvények méltó zárása volt a szoboravatás, hiszen egy olyan településen létesült első világháborús emlékhely, ahol eddig nem volt. Juhász Tünde hangsúlyozta: ne szomorú szívvel, hanem büszkeséggel gondoljunk Klárafalva 23 hősi halottjára, akik az életüket áldozták a hazájukért. A kormánymegbízott hozzátette: nemzettudatunk megőrzéséhez feltétlenül hozzátartozik, hogy átérezzük, mit jelentett a katonáknak a kötelesség.

Fekete József polgármester kiemelte: hosszú évtizedekig kellett várniuk arra, hogy méltóképpen tiszteleghessenek a falu hősi halottai előtt. Egy sikeres pályázatnak köszönhetően hárommillió forintot nyert az önkormányzat erre a célra, ez azonban nem volt elég az emlékmű kialakítására – hangsúlyozta. Szerencsére a helyi magánszemélyek és vállalkozások összefogtak, és közadakozásból pótolták a hiányzó összeget – egészítette ki a polgármester.

Az eseményen beszédet mondott dr. Ravasz István alezredes, hadtörténész, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársa, a műalkotást pedig dr. Kiss-Rigó László, szeged-csanádi megyés püspök szentelte fel, majd az emlékezők koszorúkkal és virágokkal rótták le kegyeletüket a hősi halottak előtt.

A süttői mészkőből készült, négy méter magas alkotás két, egymástól különálló elemből tevődik össze. A köztük lévő stilizált geometriai vágás az állócsaták lövészárkaira, illetve az ország későbbi szétszakítottságára utal.