Továbbra is nagy az érdeklődés a Családvédelmi Akcióterv iránt a megyében – hangzott el a Családvédelmi Akcióterv 7 pontjának ismertetését szolgáló szakmai napon. A kormányhivatal és a makói önkormányzat által szerevezett eseményen az érdeklődők választ kaphattak a támogatási lehetőségekkel kapcsolatos kérdéseikre.

Juhász Tünde hangsúlyozta: a kormány már 2010-től kiemelten támogatja a családokat. A kormánymegbízott szerint a július elsejével elindult támogatások soha nem látott lehetőséget jelentenek a családalapítás előtt állók és a gyermekeket nevelők számára.

Ha egy fiatal házaspár 10 millió forintot kaphat, vagy 2,5 millió forinttal olcsóbban vehet autót, esetleg az otthonteremtésére egy kisebb településen is jut támogatás, netán a meglévő hiteléből is elengednek egy nagyobb összeget, az mindenképpen vonzerővel bír – jelentette ki.

Juhász Tünde szólt arról is, hogyan alakult a megyeiek érdeklődése a Családvédelmi Akcióterv 4 pillére iránt. Július 1-jétől napjainkig alig 30 munkanap alatt 2171 babaváró támogatáshoz adott ki jogviszony igazolást a kormányhivatal. A falusi CSOK-ra 635-en nyújtottak be kérelmet, 416-an pedig a nagycsaládosok autóvásárlási támogatására pályáztak. Az utóbbi szám nem teljes, mivel elektronikusan is lehet támogatást igényelni a Magyar Államkincstárnál. A már meglévő jelzáloghitel elengedéséért 438-an fordultak hozzánk –ismertette a számokat a kormánymegbízott, majd megköszönte a makói önkormányzatnak a fórum megrendezésének kezdeményezését, amelynek célja a családvédelmi támogatások igényléshez szükséges gyakorlati információk átadása.

Farkas Éva Erzsébet a makói családpolitikai intézkedésekről, eredményekről beszélt. Makó polgármestere elmondta, hogy a Családbarát Önkormányzat eddigi döntéseit, támogatási formáit a kormányzati szándéknak megfelelően alakította, amelynek köszönhetően növekedett Makón az újszülöttek, valamint és az itt letelepedni kívánó fiatal családok száma is.